ГоловнаПолітика

Порошенко: Три роки тому РФ взяла в заручники мільйони людей у Криму

"Весь цивілізований світ знає: Крим - це Україна".

Порошенко: Три роки тому РФ взяла в заручники мільйони людей у Криму
Фото: Пресс-служба Порошенко

Президент Петро Порошенко обіцяє не залишати без підтримки жителів анексованого Росією Криму, які виявилися заручниками агресії РФ.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Три роки тому жителі Криму вийшли на мирний марш, щоб продемонструвати свою солідарність з Україною. На наступний день РФ вдалася до відкритої агресії і захопила півострів, взявши в заручники мільйони людей", - написав Порошенко.

Він також пообіцяв продовжувати боротьбу за відновлення територіальної цілісності України.

"Ми не залишимо наших співгромадян в тимчасово окупованому Росією Криму без підтримки. Україна зуміла на найвищому міжнародному рівні - в ООН - закріпити за Росією статус окупаційної влади, яка несе відповідальність за грубе порушення прав людини на тимчасово окупованій території України в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь", - підкреслив Порошенко.

"Весь цивілізований світ знає: Крим - це Україна. Ми продовжуємо боротьбу", - додав він.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року кримчани вийшли до парламенту Криму і не дозволили депутатам проголосувати за сепаратистські рішення. У центрі Сімферополя під українськими та кримськотатарськими прапорами зібралися близько 7-8 тисяч осіб. По іншу сторону за ініціативою партії "Русское единство", очолюваної тоді Сергієм Аксьоновим, вийшли мітингувати - близько 3-4 тисяч активістів з російськими та кримськими триколорами. Масовий мітинг, який тривав кілька годин, переріс у бійку. Протистояння закінчилося тим, що представники кримськотатарського народу, яких було вдвічі більше, витіснили з площі перед Верховною Радою проросійських опонентів. Через тисняву дві людини загинули, кілька десятків отримали різні травми.

Заплановане на цей день засідання парламенту, на якому депутати збиралися розглянути питання відставки уряду донецько-макіївського Анатолія Могильова і призначення дати референдуму про незалежність автономії, не відбулося через відсутність кворуму. Проте, в ніч на 27 лютого російські силовики взяли під контроль будівлі Верховної Ради і ради Міністрів Криму.

У минулому році Кабмін запропонував заснувати День опору кримчан 26 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram