ГоловнаПолітика

Україна відмовилася визнавати результати "референдуму" в Нагірному Карабасі

Україна виступає за повернення Нагірного Карабаху під контроль Азербайджану.

Україна відмовилася визнавати результати "референдуму" в Нагірному Карабасі
Нагорный Карабах
Фото: kavkaz-uzel.ru

Так званий "конституційний референдум" на території Нагірного Карабаху є порушенням Конституції Азербайджану і міжнародного права і не має правових наслідків.

Про це заявила речник МЗС України Мар'яна Беца.

"Україна не визнає так званий "конституційний референдум", який відбувся 20 лютого 2017 року на території Нагірного Карабаху Азербайджанської Республіки, і вважає його нелегітимним", - йдеться в коментарі на сайті відомства.

Речник МЗС наголосила, що позиція України щодо нагірно-карабахського конфлікту залишається незмінною і полягає в безумовній підтримці суверенітету і територіальної цілісності Азербайджанської Республіки в її міжнародно визнаних кордонах.

Як повідомлялося, невизнану Нагірно-Карабахську республіку (НКР) мають намір перейменувати в республіку Арцах - це давня вірменська назва Карабаху. Новий проект "конституції" невизнаної республіки передбачає президентську, централізовану форму правління.

Нагірно-Карабахська республіка була проголошена в вересні 1991 року. У грудні того ж року відбувся референдум про незалежність. Світова спільнота не визнала результати референдуму і проголошення Нагірного Карабаху незалежною державою.

 Карабахський конфлікт розпочався в 1988 році, коли населений переважно вірменами Нагірний Карабах заявив про свій вихід зі складу Азербайджану і проголосив власну незалежність. Це призвело до бойових дій між Баку і Єреваном. У результаті зіткнень Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом і ще низкою територій.

З 1992 року ведуться переговори щодо мирного врегулювання конфлікту в рамках Мінської групи ОБСЄ. У травні 1994 року набули чинності угоди про перемир'я.

Нагадаємо, в липні Президент Петро Порошенко виступив за повернення Нагірного Карабаху під контроль Азербайджану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram