ГоловнаПолітика

Представники влади, бізнесу, експерти та землевласники обговорять шляхи створення в Україні ринку земель с/г призначення

Які кроки необхідно зробити для забезпечення законних прав землевласників?

Представники влади, бізнесу, експерти та землевласники обговорять шляхи створення в Україні ринку земель с/г призначення
Фото: Татьяна Губенко

17 лютого 2017 року о 12:00 в рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна та Реанімаційного Пакету Реформ за підтримки сайту LB.ua відбудеться круглий стіл на тему: «Земельна реформа в Україні: популісти проти землевласників».

Як відомо, в Україні досі діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, завдяки якому власники земельних паїв залишаються такими лише на папері і не мають можливості своєю власністю розпоряджатися.

Такий стан справ є прямим обмеженням конституційних прав семи мільйонів землевласників і спричиняє цілу низку негативних наслідків. Зокрема, заборона на відчуження земель призводить до низької ліквідності земель сільськогосподарського призначення, зумовлює низькі орендні ставки на землю та суттєво стримує розвиток ділової активності малого та середнього бізнесу в сільській місцевості.

16 лютого 2017 року 47 народних депутатів України ініціювали подання до Конституційного суду України стосовно відповідності Основному закону пунктів 14,15 розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України у редакції Закону України №1669-VIII від 6.10.2016р. щодо продовження мораторію на відчуження с/г земель. Визнання мораторію неконституційним може стати суттєвим кроком на шляху до створення цивілізованого ринку земель в Україні.

Представники влади, бізнесу, експерти та землевласники обговорять перспективи створення в Україні ринку сільськогосподарських земель, популістські міфи, які цьому заважають, та кроки, які необхідно зробити для забезпечення законних прав землевласників.

Спікери: Максим Мартинюк, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України; Олексій Мушак, народний депутат України, член комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин; Даніїл Пасько, партнер громадської організації EasyBusiness; Алекс Ліссітса, президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»; Алла Боклан, землевласниця.

Модератор: Олена Прокопенко, менеджер з адвокації економічного напрямку Реанімаційного Пакету Реформ.

Адреса Інституту Горшеніна: м. Київ, вул. Мала Житомирська, 18б. За додатковою інформацією прохання звертатися за телефонами: Ірина Соломко, 095 646 71 73.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram