ГоловнаПолітика

Відповідь на агресію Росії дається і на правовому фронті, - ГПУ

В Україні за військові злочини до кримінальної відповідальності притягнуто 41 особу

Відповідь на агресію Росії дається і на правовому фронті, - ГПУ

У листопаді 2016 докази військових злочинів Росії проти України були передані в Міжнародний кримінальний суд. Надані Україні докази свідчать про те, що під Іловайськ Російська Федерація ввела регулярні частини Збройних сил РФ у тил українських військ, порушила домовленість про «зелений коридор», а також маскувала свою техніку під українську. Про це на брифінгу в ГПУ повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

За його словами, в Україні за військові злочини до кримінальної відповідальності притягнуто 41 особу - 28 громадян Російської Федерації та 13 громадян України - учасники терористичних організацій ДНР і ЛНР.

«Слідчими військової прокуратури розслідується 15 тисяч кримінальних проваджень про військову агресію Росії, 4 тисячі актів направлено до суду. Отримано дуже важливі докази такої агресії, в листопаді 2016 докази військових злочинів Росії проти України були передані до Міжнародного кримінального суду. Зараз найбільший виклик - проінформувати міжнародне співтовариство і надати доказову базу для судових інстанцій з ведення агресивної війни Росією проти України. Надані Україною докази свідчать про те, що Російська Федерація ввела в Іловайськ регулярні війська Збройних сил РФ в тил українських військ, порушила домовленість про «зелений коридор», а також маскувала свою техніку під українську», - зазначив він.

Також Луценко повідомив про те, що 20 російським чиновникам повідомлено про підозру. Серед них радник Президента РФ Глазьєв, міністр оборони РФ Шойгу і його заступники Панков і Булгаков, начальник Генштабу Герасимов та ін.

«Засудження військових злочинців цієї категорії повинно стати результатом нашої співпраці зі світовим співтовариством», - зазначив він.

Крім того, до суду подано 594 клопотання про надання дозволу на проведення спеціального досудового розслідування щодо зрадників - 328 суддів і 266 прокурорів Криму та Севастополя. До суду направлено 18 обвинувальних актів стосовно 19 осіб. Серед них - 15 суддів АР Крим і суддя Вищого господарського суду України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram