ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін ввів надзвичайний стан в енергетиці

Документ дозволяє віялові відключення в разі потреби.

Кабмін ввів надзвичайний стан в енергетиці
Фото: kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні в середу, 15 лютого, прийняв рішення ввести тимчасові надзвичайні заходи на ринку електроенергії.

Цей режим дає можливість Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) оперативно впливати на ринок в умовах гострого дефіциту енергоресурсів. Документ дозволяє віялові відключення в разі потреби.

Під час засідання прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що блокування залізниці на Донбасі загрожує зупинкою українських металургійних заводів. Це, своєю чергою, підірве економічне зростання України. "Я закликаю вкотре всіх тих, хто блокує: розблокувати поставку вугілля, все інше - будь ласка, блокуйте", - звернувся він до блокувальників.

Нагадаємо, 13 лютого міністр енергетики Ігор Насалик заявив, що Україна може зіштовхнутися з проблемою покриття пікових навантажень в енергосистемі вже через два тижні.

Проблеми в енергетиці пов'язані з тим, що на Донбасі перекрито три залізничні гілки. Це призвело до зупинки поставок антрацитового вугілля, на якому працює половина українських ТЕС.

В Україні вже неодноразово вводили надзвичайний стан на ринку електричної енергії. За Арсенія Яценюка це робили шість разів. Останній період НС припав на кінець 2015 року - початок 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram