ГоловнаПолітика

У "Відродженні" запропонували збільшити виплати при народженні дитини та інші пільги для сімей з дітьми

Партія пропонує на державному рівні створити стимули для підвищення народжуваності.

У "Відродженні" запропонували збільшити виплати при народженні дитини та інші пільги для сімей з дітьми

Народні депутати групи "Партія "Відродження" внесли до Верховної Ради законопроект, яким пропонують збільшити допомогу при народженні дитини, а також низку пільг для сімей з дітьми.

Відповідний законопроект №6063 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належного рівня соціального захисту сімей із дітьми та встановлення справедливих соціальних гарантій дітям" опубліковано на сайті Верховної Ради.

Документ пропонує підвищити виплати при народженні першої дитини до 50 прожиткових мінімумів (67 750 грн), другої - 70 прожиткових мінімумів (94 850 грн) і 100 прожиткових мінімумів (135 500 грн) у разі народження третьої або кожної наступної дитини. Крім того, повернути скасовані в 2014 році виплати з догляду за дитиною віком до 3 років і передбачити їх на рівні не менш ніж 50% прожиткового мінімуму на місяць (від 678 гривень).

Загалом, як зазначив під час презентації законопроекту у Верховній Раді перший заступник голови партії "Відродження" Володимир Пилипенко, документ є комплексним і вносить зміни в 19 норм 7 законодавчих актів, його мета - провести масштабну реформу соцвиплат і стимулювати збільшення народжуваності.

"З часів здобуття Незалежності в Україні, за останні 26 років, вже були три хвилі падіння народжуваності. На жаль, через війну, криза і урядовий курс на скорочення соціальних виплат і, як наслідок, падіння доходів населення, тисячі українців знову відмовляються від того, щоб заводити дітей. Сьогодні потрібно на державному рівні створити стимули для підвищення народжуваності та посилення соціального захисту українських сімей. Ми пропонуємо не винаходити велосипед і повернути ті стандарти, які діяли ще 3-5 років тому. Запропоновані нами ініціативи, можуть спрацювати дуже швидко і поліпшити демографічну ситуацію протягом 2-3 років із моменту прийняття", - сказав під час брифінгу Володимир Пилипенко.

І додав, що витрати держави на реалізацію зазначеного законопроекту становитимуть менш ніж 2% бюджету на 2017 рік, однак група розглядає цю ініціативу "як інвестицію в майбутнє".

Співавтор законопроекту, народний депутат Василь Гуляєв, своєю чергою, заявив, що група розраховує на підтримку документа Верховною Радою.

"У законопроекті також пропонується повернути норму про безкоштовне харчування учнів молодших класів, безкоштовне харчування для пільгових категорій учнів ПТУ, відновити норми, які дозволяли дітям з багатодітних сімей отримувати безкоштовну освіту в ВНЗ державної і комунальної власності. Ми закликаємо колег по парламенту підтримати наш законопроект, який буде гарантувати українцям підтримку і створить умови для виховання дітей", - зазначив під час брифінгу співавтор законопроекту Василь Гуляєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram