ГоловнаПолітика

Княжицький про Волинську трагедію: якщо не підходить формула "прощаємо і просимо пробачення", потрібно шукати нову

"Але якщо ми шукаємо привід посваритися, то історична політика - це найкращий привід".

Княжицький про Волинську трагедію: якщо не підходить формула "прощаємо і просимо пробачення", потрібно шукати нову
Фото: Макс Требухов

Народний депутат, співголова групи міжпарламентських зв'язків з Польщею Микола Княжицький пропонує шукати нову формулу спільного прийняття українсько-польської історичної пам'яті.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Мало хто з політиків в Європі настільки готовий бути нашим союзником. Тому в умовах російської агресії ми повинні не обурюватися і не протестувати, а шукати можливості до діалогу та пошуку формули в цій складній історичній ситуації. Якщо формула "просимо пробачення і прощаємо" нам не підходить, то якою вона має бути? Але вона повинна бути реальною, що дозволяє нам рухатися вперед разом, якщо ми цього хочемо. Але якщо ми шукаємо привід посваритися, то історична політика - це найкращий привід", - сказав він.

При цьому Княжицький вважає, що Польща не може змушувати Україну відмовитися від своєї історії.

"Коли пан президент [Дуда] кладе квіти до пам'ятника Дмовському, в Україні це провокує питання. Погляди Дмовського не допускали існування України, і поклоніння Дмовському в Україні сприймається з болем. Але ми розуміємо, що він був таким самим польським героєм й історичною постаттю, як і Пілсудський. Те саме з Бандерою. Очевидно, що були й інші люди в УПА, у яких були протилежні погляди, є люди, які воювали з іншого боку. Але це все частина нашої історії. Чи можемо ми відмовитися від неї? Ні, не можемо, це нереально і неможливо", - заявив депутат.

"Все, що ми можемо, - це з розумінням поставитися до польських занепокоєнь і побоювань, тому що польсько-український конфлікт дійсно торкнувся багатьох польських сімей. Як і українських. Ми можемо і повинні засуджувати будь-які дії проти мирного населення, хто б їх не вчиняв. Якщо є докази, що їх скоїла УПА, ми повинні про це говорити. Як ми засуджуємо акцію "Вісла" - яка, по суті, була геноцидом, а не чимсь іншим, - то так само ми повинні засудити дії УПА, від яких потерпало мирне населення. Але це не означає, що ми повинні взагалі відмовитися від українського руху", - сказав Княжицький.

Нагадаємо, в грудні 2014 року президент України Петро Порошенко під час виступу перед депутатами парламенту Польщі заявив, що драматичне минуле не повинно розділяти Україну і Польщу. "Нас надихають думки предстоятелів наших Церков, які про трагічні сторінки спільної історії під час Другої світової війни і перших повоєнних років радять говорити з великою мудрістю: "Прощаємо і просимо пробачення", - заявив тоді глава Української держави.

У червні 2016 року перший президент України Леонід Кравчук і третій президент України Віктор Ющенко з кількома іншими відомими українцями підписали відкрите звернення до Польщі і польського суспільства, в якому підтримали цю формулу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram