ГоловнаПолітика

Лукаш Адамський: у Польщі бояться не культу Бандери, а хибних уявлень про історію

"Польське суспільство вимагає змін української політики пам'яті в ставленні до ОУН".

Лукаш Адамський: у Польщі бояться не культу Бандери, а хибних уявлень про історію
Лукаш Адамский
Фото: Макс Требухов

Польський історик і публіцист Лукаш Адамський заявив, що в Польщі бояться не культу Степана Бандери, а хибних уявлень про конфлікт між українцями і поляками під час Другої світової війни.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна, коментуючи думку українського історика Олександра Зінченка про те, що в Україні немає культу Бандери.

"Я теж подивився на опитування, наприклад, Rating Group. У 2012 році 22% українців сприймали цю фігуру позитивно, у 2014-му - 31%, у листопаді 2016-го - 35%. Тобто тенденція очевидна. Ба більше, молодше покоління українців цю постать сприймає позитивно. І цього поляки бояться", - сказав він.

"Польські політики, експерти, такі як я, бояться навіть не культу Бандери, а вкорінення в українській історичній свідомості хибного уявлення про перебіг українсько-польського конфлікту під час Другої світової війни", - додав він.

Адамський заявив, що Національний інститут національної пам'яті України намагається подати антипольську акцію УПА як "якусь українсько-польську війну", але польське суспільство цього не сприймає.

"У польських політиків є свій порядок денний, у них є електорат, і вони повинні дбати про польський інтерес. А польське суспільство вимагає змін української політики пам'яті в ставленні до ОУН. Я не знаю, реально це чи ні, але воно цього хоче", - сказав Адамський.

Історик також висловив думку, що питання, кого в Україні повинні вважати героями, не може стосуватися лише українців.

"По-перше, ця історія була спільною і вона завжди стосується поляків, росіян, євреїв, українців. А по-друге, оскільки Україна не живе сама по собі, вона живе в зовнішньому середовищі. Зараз, коли Україна бореться з російською агресією, у неї дуже слабка позиція, і тим більше потребує союзників. І виникає питання: українська політика пам'яті полегшує підтримку України з боку польських політиків чи, навпаки, спонукає стояти осторонь", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram