ГоловнаПолітика

Білорусь домоглася від України компенсації за інцидент із літаком

"Бєлавіа" задоволена знайденим рішенням.

Білорусь домоглася від України компенсації за інцидент із літаком
Фото: www.bilet.by

Україна та Білорусь домовилися про компенсацію за повернення уже піднятого в повітря літака авіакомпанії "Бєлавіа" в Жуляни в жовтні минулого року.

"Це питання врегульоване до взаємовигідного розуміння двох сторін. Проблема закрита, компенсаційний механізм знайдено з урахуванням законодавства України та Білорусі. За сумою, яку ми пред'являли українській стороні, знайдено варіант компенсації, нас це цілком задовольнило", - наводить агентство БЕЛТА слова гендиректора "Бєлавіа" Анатолія Гусарова.

Нагадаємо, 21 жовтня Україна завернула літак "Бєлавіа", який уже злетів, щоб зняти з рейсу "антимайданівця" Армена Мартиросяна. Після бесіди з правоохоронцями його відпустили.

Білорусь зажадала від України офіційних вибачень за примусове повернення літака "Бєлавіа".

Служба безпеки України спочатку назвала несерйозною інформацію про те, що Україна погрожувала підняти винищувачі, але білоруські ЗМІ оприлюднили розшифровку й аудіозапис переговорів українських авіадиспетчерів з пілотом рейсу "Бєлавіа". Диспетчер, зокрема, сказав, що за невиконання наказу про повернення буде піднята бойова авіація на перехоплення і що наказ віддало "військове керівництво".

Після цього в СБУ заявили, що загроза підняти винищувачі проти рейсу "Бєлавіа" була пов'язана із зайвою ретельністю диспетчера, а президент України Петро Порошенко вибачився перед президентом Білорусі Олександром Лукашенком за інцидент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram