ГоловнаПолітика

Затриманому спільникові Курченка суд установив заставу в ₴ 20 млн

СБУ напередодні затримала підприємця у Дніпрі. 

Затриманому спільникові Курченка суд установив заставу в ₴ 20 млн
Фото: facebook.com/LlutsenkoYuri

Приморський районний суд Одеси задовольнив клопотання прокуратури Одеської області про взяття під варту затриманого у Дніпрі 3 лютого підприємця, який причетний до організації фіктивного вивезення нафтопродуктів через Одеську область у рамках т.зв. "Схеми Курченка". Також суд установив розмір застави в 20 млн гривень, повідомляє прес-служба обласної прокуратури.

За даними слідства затриманий здійснював координацію в злочинній схемі реалізації 800 тис. тонн нафтопродуктів, до якої входили представники фіктивних фірм, працівники Одеської митниці та інших органів контролю регіону.

2 лютого стало відомо, що прокуратура Одеської області спільно з поліцією і СБУ в рамках розслідування "справи Курченка" встановила факт використання Одеського нафтопереробного заводу (ОНПЗ) для ухилення від податків у особливо великих розмірах: на ОНПЗ було доправлено для переробки нібито з метою подальшого реекспорту 800 тис. тонн нафтопродуктів. Однак фактично нафтопродукти не реекспортували, а залишали в Україні. У результаті з 2012 по 2014 рр. державі було завдано збитків на 1,2 млрд грн.

Реалізувати схему Курченку допомагали співробітники митниці, податкових органів та приватні підприємці. Оголошено про підозру в сприянні дії з ухилення від сплати податків, підробці документів трьом державним інспекторам Одеської митниці та двом представникам приватних компаній.

Нагадаємо, Сергій Курченко фігурує в кримінальному провадженні як керівник злочинної організації, яка впродовж 2010 - початку 2014 року скоїла тяжкі та особливо тяжкі злочини у сфері господарських операцій зі скрапленим газом. Курченко купував скраплений газ, що належить державі, на загальну суму 2,2 млрд грн на спеціалізованих аукціонах за цінами значно нижчими від ринкових, нібито для потреб населення. Фактично скраплений газ надалі реалізовувався за ринковими цінами.

З березня 2014 року Курченко перебуває в міжнародному розшуку.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram