ГоловнаПолітика

Україна передасть у Гаагу докази обстрілу літака над Чорним морем

Вилучена куля буде свідченням у позові.

Україна передасть у Гаагу докази обстрілу літака над Чорним морем
Фото: facebook/Святослав Цеголко

Україна має намір передати до Міжнародного кримінального суду докази обстрілу військово-транспортного літака Ан-26 ВМСУ над захопленим Росією Одеським газовим родовищем у Чорному морі.

"Військова прокуратура відразу після прильоту літака зареєструвала провадження. Зараз проводять експертизу, щоб встановити патрони як доказ. Усе, що відбулося, є доказом гібридної військової агресії після анексії Криму. Вилучена куля, експертиза пошкодження літака над територією України, від якої ще ніхто не відхрестився, - це докази", - сказав в ефірі телеканалу "112 Україна" головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

"Хто саме стріляв, ми, можливо, і не встановимо, проте зона відповідальності вищого керівництва держави РФ перебуває в компетенції Міжнародного кримінального суду. Ці докази збирають і будуть туди спрямовані", - додав Матіос.

Нагадаємо, транспортний літак ВМС ЗСУ Ан-26 обстріляли зі стрілецької зброї в межах Одеського газового родовища з раніше захоплених Російською Федерацією бурових вишок, повідомив у середу міністр оборони Степан Полторак. Екіпаж не постраждав. На літаку є пошкодження від кулі.

За словами Півторака, екіпаж зафіксував роботу радіолокаційної станції РФ в активному режимі, що зазвичай використовується для наведення ракет систем протиповітряної оборони. Після повернення літака на аеродром при зовнішньому огляді виявлено 3-см кульовий отвір - наслідок обстрілу повітряного судна зі стрілецької зброї.

У Росії заявили, що з бурових вишок стріляли з сигнального пістолета.

Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй у Гаазі розгляне позов України проти Росії на засіданнях 6-9 березня 2017 року. Позов стосується фінансування Росією тероризму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram