ГоловнаПолітика

Порошенко пообіцяв референдум про вступ України в НАТО

Президент відзначив зміну ставлення українців до Альянсу.

Порошенко пообіцяв референдум про вступ України в НАТО
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко має намір оголосити референдум з питання про вступ України в НАТО. Коли відбудеться саме голосування, він не уточнив.

В інтерв'ю виданню Berliner Morgenpost Порошенко заявив, що "без НАТО не обійтися", і повідомив, якщо українці проголосують за вступ країни в Альянс, він зробить усе можливе для цього.

"Як президент я звернуся до думки мого народу. Буде проведено референдум з питання про вступ в НАТО. І якщо українці проголосують "за", то я зі свого боку зроблю все, щоб домогтися членства в Альянсі", - сказав Порошенко.

При цьому він зазначив, що якщо чотири роки тому за приєднання до Альянсу виступали тільки 16% українців, то зараз таких уже 54%.

Окрім того, Порошенко підкреслив, що "пишається" бути президентом країни, в якій понад 70% жителів підтримують Євросоюз. "За часів Brexit і правих популістів це вражає", - зауважив він. Президент вважає, що Україна перебуває на правильному шляху для виконання всіх умов, необхідних для вступу в ЄС. Порошенко вважає, що Європі "слід розуміти, що з Україною вона буде безпечніша, надійніша і щасливіша".

Голова української держави висловив думку, що Євросоюзу слід боротися з правим популізмом, створюючи противагу пропаганді, яка в тому числі йде з Росії. Він припустив, що для ЄС було б правильно заснувати за участю низки країн російськомовний телеканал. Так європейські виборці, які народилися в країнах СРСР, більше не перебували б під впливом "пропагандистських мовників", маючи альтернативне джерело інформації.

Петро Порошенко назвав і Ангелу Меркель, і її суперника в боротьбі за посаду канцлера Мартіна Шульца "блискучими" політиками. "Я буду поважати вибір німецького народу - поки вони не проголосують за популістів", - додав президент.

Нагадаємо, Порошенко здійснив візит у Німеччину 30 січня, під час якого, зокрема, зустрівся з Меркель.

Порошенко заявляв про необхідність проведення референдуму з питання вступу України в НАТО ще в листопаді 2014 року. Тоді він наголошував, що плебісцит відбудеться тоді, коли Україна буде відповідати вимогам Альянсу.

У червні 2015 року Порошенко заявив, що референдум про вступ України в НАТО можна буде провести через 6-7 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram