ГоловнаПолітика

Із захоплених Росією бурових вишок обстріляли український літак над Чорним морем (оновлено)

Екіпаж обстріляного Ан-26 виявив роботу радіолокаційної станції РФ для наведення ракет, а також кораблі ВМФ Росії.

Літак Військово-Морських сил України Ан-26 було обстріляно сьогодні о 10:20 над Одеським газовим родовищем у Чорному морі.

Про це "Думской" повідомили у штабі Військово-Морських сил України.

По літаку відкрили вогонь зі стрілецької зброї з борту малого протичовнового корабля Чорноморського флоту Російської Федерації. Крім того, Ан-26 супроводжувала станція виявлення зенітно-ракетного комплексу. З борту корабля були також випущені сигнальні ракети.

Український літак отримав пошкодження корпуса, екіпаж не постраждав.

Оновлення 16:44. Міністр оборони Степан Полторак підтвердив обстріл, на аеродромі виявлено один кульовий отвір. Водночас він повідомив, що стріляли із захоплених Росією бурових вишок.

Український літак виконував тренувальний політ.

Оновлення 18:53. Штаб Чорноморського флоту РФ заперечує обстріл українського літака, пише російське агентство РИА Новости.

Стверджується, що вранці в період 10:30-11:00 Ан-26 "здійснив два очевидних провокаційних заходи на гранично низькій висоті" на бурові вишки "Таврида" і "Крим-1" в Чорному морі. Ці бурові вишки Росія захопила в України при анексії Криму.

За версією ЧФ РФ, під час другого заходу Ан-26 охоронець бурової платформи подав чотири світлових сигнали з "сигнального" пістолета, щоб запобігти зіткненню літака з щоглою вишки.

Оновлення 22:33. В районі Одеського газового родовища екіпаж обстріляного літака Ан-26 виявив роботу радіолокаційної станції (РЛС) РФ для наведення ракет, а також кораблі ВМФ Росії. Про це спікер військово-морських сил України Олег Чубук заявив в ефірі "112 Україна".

"Зараз проводиться ще експертиза, яка також буде доведена до громадськості. (Росіяни використовували радіолокаційну станцію). Взагалі вона використовується для наведення ракет для протиповітряної оборони. Ну, там також і кораблі російські перебували буквально в районі вишок. Вони практично постійно перебувають на так званому "чергуванні", - сказав він.

Чубук наголосив, що українська авіація нічого не порушувала, польоти будуть продовжені.

"Ми тільки можемо сказати, що ситуація розвивається в такій от не дуже хорошій динаміці. ВМС України, авіація нічого не порушувала, тому польоти авіації нашої і транспортної, та іншої морської авіації будуть продовжені. Проводяться навчання військово-морських сил України, задіяні морська авіація, морська піхота, кораблі. Коректив у перебіг навчання внесено не буде, тому ми на своїй землі, це наша морська економічна зона", - заявив спікер ВМС.

Кораблі Чорноморського флоту РФ охороняють захоплені в України бурові вишки. 27 січня українське водолазне судно "Почаїв" обстріляли з бурової платформи в Чорному морі.

Нагадаємо, Одеське газове родовище розташоване на шельфі Чорного моря, воно набагато ближче до материкової частини України, ніж до півострова Крим. Його експлуатував "Чорноморнафтогаз", який Росія захопила разом із Кримом.

22 грудня було сформовано спеціальний трибунал ООН, який на початку 2017 року розпочне розгляд позову України до РФ. У позові Україна вимагає від РФ припинити порушення своїх прав, включаючи права на природні ресурси континентального шельфу, в тому числі на шельфі, що прилягає до анексованого Криму, а також компенсувати завдані збитки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram