ГоловнаПолітика

Freedom House сьомий рік поспіль визнала Україну частково вільною країною

Ситуація за рік не поліпшилася.

Міжнародна правозахисна організація Freedom House зарахувала Україну до частково вільних країн.

Про це сказано в доповіді за 2016 рік, опублікованій на сайті організації.

Кожну країну правозахисники оцінюють за двома критеріями (рівнем політичних прав і громадянських свобод) за шкалою від 1 до 7, де 1 - найкращий показник, а 7 - найгірший. Україна, як і рік тому, отримала 3 бали за обома критеріями (частково вільна).

За 100-бальною системою Україна набрала 61 пункт (що більше - то вільніша країна).

"Україна продовжує оговтуватися від заворушень, що супроводжували відсторонення Віктора Януковича з поста президента в 2014 році, а також пов'язаної з цим кризи, спровокованої окупацією Росією Криму та військовою підтримкою сепаратистів на Донбасі, на сході України. Неспроможність керівництва держави подолати масштабну корупцію у вищих ешелонах влади підірвала популярність уряду та негативно позначилася на ефективності проведення реформ у різних галузях. У сфері цивільних свобод загрозу свободі преси становили політичний тиск і напади на журналістів", - сказано в доповіді.

З-поміж 195 країн, які оцінювалися, 87 (45%) були визнані вільними, 59 (30%) - частково вільними і 49 (25%) - невільними.

Найгірша в світі ситуація з політичними правами і громадянськими свободами в таких країнах, як Сирія, Еритрея, Північна Корея, Узбекистан, Південний Судан, Туркменістан, Сомалі, Судан, Екваторіальна Гвінея, Центрально-Африканська Республіка і Саудівська Аравія.

Україна вважалася частково вільною від часу оголошення незалежності в 1991 році аж до Помаранчевої революції. У роки президентства Віктора Ющенка країна вважалася вільною, однак із приходом до влади Віктора Януковича ситуація знову погіршилася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram