ГоловнаПолітика

Адвокат заявив про факти фальсифікації у справі ОГХК

За словами захисника, справу розглядав "ручний" суддя, який "допустив низку грубих порушень.

Адвокат заявив про факти фальсифікації у справі ОГХК
Фото: goodvin.info

Під час суду щодо обрання запобіжного заходу затриманим менеджерам державної "Об'єднаної гірничо-хімічної компанії" (ОГХК) оприлюднено факти про фальсифікацію цієї справи.

Про це заявив адвокат Ігор Черезов, повідомляє прес-служба ОГХК.

За словами адвоката, справу розглядав "ручний" суддя НАБУ, який "допустив низку грубих порушень, а в суді був помічений чоловік, схожий на першого заступника директора НАБУ Гізо Углаву". НАБУ і САП, як і у випадку з Одеським припортовим заводом, напередодні приватизації обвалюють вартість стратегічних підприємств і відлякують західних інвесторів, заявив Черезов.

"Усе розвивалося за класичною для НАБУ і САП схемою: спочатку пост у Facebook - "затримано злісного розкрадача державної власності". Потім, через годину-півтори - сама процедура затримання менеджерів ОГХК", - зазначив адвокат.

За його словами, кількість порушень під час розгляду клопотань про обрання запобіжного заходу була величезною.

"Якби САП попросив розстріляти затриманих у залі суду, то суддя Солом'янського районного суду Бобровников не тільки задовольнив би це клопотання, але і сам би його виконав. Так само, як раніше інший "ручний" суддя НАБУ Макуха, який аналогічно штампував будь-які рішення для НАБУ, поки його не звільнили за порушення присяги", - зазначив він.

"Усім, у тому числі державним обвинувачам, було очевидно, що завдання зі знищення прибуткового державного підприємства України виконується Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою як завжди на низькому професійному рівні. Було просто соромно за виступи високооплачуваних прокурорів САП, які вирішили, що можуть писати в клопотанні про арешт затриманих усе, що їм заманеться. Так, виконувача обов'язків голови правління ОГХК Руслана Журилао знову "одружили" з дружиною, з якою він більш ніж п'ять років розлучений, і від імені САП "подарували" молодятам квартиру в США", - додав Черезов.

Він також заявив, що стосовно колишнього заступника голови правління з комерційних питань Юрія Перцева (який не працює на підприємстві з вересня минулого року) "фальсифікація справи була найбільш нахабною".

"Прокурори САП заявили, що в нього є квартира в Цюріху, хоча за цією адресою розташований ... офісний центр. Усі інші "докази" в тому ж дусі, а приблизно третина - трьома іноземними мовами. Без перекладу. А суддя розглядав... Поліглот, напевно... Або, може, йому все переклав помічений у п'ятницю в суді чоловік, дуже схожий на заступника голови Національного антикорупційного бюро Гізо Углаву. який особисто приїхав надвечір до суду і з кимсь непублічно зустрічався. У результаті суддя, який дві доби поспіль робив вигляд, що розглядає "докази", слухняно задовольнив клопотання САП про обрання запобіжного заходу затриманим - арешт або астрономічна сума застави", - зазначив адвокат.

"Я брав участь в аналогічному процесі із затримання топ-менджерів Одеського припортового заводу, тому до мене по захист звернувся один із менеджерів ОГХК. Так ось - у виконанні замовлення "обнулення" стратегічних підприємств, які виставляються на приватизацію, НАБУ і САП діють однотипно і непрофесійно. Але з чіткою націленістю на свій піар", - додав Черезов. "Спочатку гучні заяви, називаються гігантські суми в сотні мільйонів гривень нібито збитків. Потім "ручний" суддя (який "на гачку" в НАБУ) штампує всі рішення, які потрібні НАБУ і САП. Очевидна фальсифікація і відсутність фактів нікого з них не бентежить - навпаки, НАБУ і САП додатково замовляють фейкові експертизи. Після цього в іншому суді всі ці "докази" захист розбиває в пух і прах", - наголосив адвокат.

Він заявив, що "титанові комбінати ОГКХ повернулися під контроль держави в 2014 році з володінь відомого мільярдера, який заявив: "діяльність ОГКХ закінчиться в липні 2015 року оголошенням повного банкрутства". Однак, за словами адвоката, команда менеджерів, яка прийшла, зуміла за два роки зробити неможливе. Компанія, в якій працюють 6 тис. осіб, не просто не збанкрутувала.

"У 2015-2016 роках ОГКХ заплатила в бюджет 1,7 млрд гривень податків і входить у десятку найбільших платників податків України. Точніше - входила, до моменту потужної піар-кампанії про затримання топ-менеджерів ОГКХ. Як і у випадку з ОПЗ, це спеціально робиться перед приватизацією - для обвалу вартості та відлякування західних інвесторів", - заявив він.

Нагадаємо, 28 січня суд заарештував в. о. голови правління ОГХК Руслана Журила з можливістю вийти під заставу 100 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram