ГоловнаПолітика

Судова реформа - одна з передумов євроінтеграції України, - заступник голови ВГСУ

Процесуальні кодекси досі залишаються не узгодженими зі змінами до Конституції і положеннями Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Судова реформа - одна з передумов євроінтеграції України, - заступник голови ВГСУ

Геннадій Кравчук, заступник голови Вищого господарського суду України, прокоментував перебіг упровадження судової реформи в частині відповідності перетворень європейським стандартам правосуддя.

Зокрема, за словами Геннадія Кравчука, проведення судової реформи є «вкрай важливим для українського суспільства і для держави в цілому, а також є необхідною передумовою для європейської інтеграції України».

Система судоустрою і реформування суміжних інститутів давно вимагала своєчасного і якісного реформування, щоб відповідати потребам часу, суспільства та європейським стандартам правосуддя.

На думку заступника голови Вищого господарського суду України Геннадія Кравчука, незважаючи на низку прогресивних положень і перетворень, що відповідають нормам європейського судоустрою, ще й досі залишаються не узгодженими зі змінами до Конституції і положеннями Закону України «Про судоустрій і статус суддів» процесуальні кодекси. Вони підлягають зміні на законодавчому рівні. Це питання не суддів, а виключно законотворців-народних депутатів. Закони ж приймають вони.

На сьогодні вже виконано дуже великий обсяг роботи з підготовки проектів кодексів. Проекти пройшли обговорення всередині юридичної спільноти: вчених, суддів, адвокатів, юристів-практиків. Зараз закінчується їхнє "шліфування". Незабаром кодекси передадуть у законодавчий орган. Скільки часу їх будуть обговорювати народні депутати і коли вони будуть прийняті - побачимо. Але вирішення процедурних питань розгляду справ господарськими, цивільними, адміністративними та кримінальними судами на всіх рівнях є вкрай нагальним.

Відсутність сучасних, чітко визначених процедур розгляду справ заважає інтенсивному перебігу судової реформи, розвитку правової держави і провокує питання з боку європейських партнерів України.

«Разом з тим, сподіваємося, що перші позитивні результати судової реформи будуть відчутними для громадян вже після формування і початку роботи нового Верховного Суду», - запевняє Геннадій Кравчук, заступник голови Вищого господарського суду України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram