ГоловнаПолітика

Мінфін прогнозує рішення Лондонського суду щодо "кредиту Януковича" в квітні

"Представники української сторони аргументовано довели свою позицію".

Мінфін прогнозує рішення Лондонського суду щодо "кредиту Януковича" в квітні
Фото: Julia Berezovska/NBU

Міністерство фінансів прогнозує, що в квітні Лондонський суд винесе своє рішення з боргу на $3 млрд, отриманих урядом екс-президента Віктора Януковича взимку 2013 року.

Про це повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк в ефірі телеканалу "Громадське ТБ"

"Були слухання, на яких були заслухані обидві сторони. Зараз судді потрібно прийняти рішення оформити його документально. Думаю, через три місяці буде відомо про рішення, може вже в квітні", - сказав міністр.

Данилюк вважає, що представники української сторони аргументовано довели свою позицію.

Нагадаємо, Україна винна Росії $3 млрд зі спірних облігацій, які були випущені в кінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд.

Україна реструктуризувала 13 випусків євробондів на загальну суму $15 млрд, домігшись від приватних кредиторів списання 20% боргу. Однак РФ заявила, що вона офіційний кредитор, і тому пропозиція України неприйнятна. Україна в свою чергу відкинула можливість погашення боргу без реструктуризації і ввела мораторій на його виплату.

У лютому 2016 року Росія подала позов проти України до Високого суду Лондона щодо стягнення боргу. У травні Україна подала документи зі свого захисту в рамках цього судового процесу. Слухання у цій справі закінчилися 19 січня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram