ГоловнаПолітика

Після відставки Яценюка в Україні почалося повернення олігархів, - Німецький інститут міжнародних і студій

"З приходом нового уряду зроблено поступки в інтересах олігархів".

Після відставки Яценюка в Україні почалося повернення олігархів, - Німецький інститут міжнародних і студій
Фото: Макс Требухов

"Відставка уряду Арсенія Яценюка і призначення Гройсмана викликали помітний зсув у балансі сил в українській владі на користь президента. Зник дуалізм, який існував між президентом і Яценюком, що представляє найсильнішу парламентську фракцію", - йдеться в дослідженні Німецького інституту міжнародних і студій (SWP) "Деолігархізація в Україні. Багатообіцяючі перспективи, похмура реальність" авторства Штеффена Халлінга і Сьюзан Стюарт.

"З приходом нового уряду і відставкою Яценюка з посади прем'єр-міністра зроблено поступки в інтересах олігархів", - ідеться в статті.

Автори відзначають, що в період після Майдану суттєво знизився вплив Ріната Ахметова. Його компанія ДТЕК була найбільшим приватним виробником електроенергії в країні. Однак Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг України вирішила знизити тарифи на закупівлю державою електроенергії, що призвело до значних втрат для Ахметова.

Крім того, уряд Яценюка ухвалив рішення і проти іншого олігарха, Дмитра Фірташа - "скасувавши оренду його двох металургійних заводів і конфіскувавши 500 млн кубічних метрів природного газу в його холдингової компанії Ostchem".

Згадується в дослідженні і повернення урядом Яценюка під контроль держави компанії "Укрнафта": "Коли уряд усунув ставленика Коломойського від наглядової ради "Укрнафти", він намагався повернути компанію силою, але зазнав невдачі".

Однак, як мовиться в статті, після відставки уряду Арсенія Яценюка починається "повернення олігархів".

"Після приходу нового уряду і відставки Яценюка з посади прем'єр-міністра зроблено поступки в інтересах олігархів", - ідеться в статті.

Наприклад, енергетична компанія Ахметова ДТЕК недавно знову зафіксувала значний прибуток. Це можливо тільки тому, що НКРЕ підвищила раніше знижені тарифи на купівлю електроенергії на 20%, відзначають автори. Ба більше, переглядається ціна вугілля, що йде на користь Ахметову, який контролює великий сегмент української вугільної промисловості.

І хоча автори відзначають важливі кроки з "деолігархізації" в сфері фінансування політичних сил з прийняттям закону про державне фінансування партій, а також у збільшенні прозорості фінансування ЗМІ, "більшість олігархів, які були політично активними протягом тривалого часу, залишилися впливовими".

"Більш нові гравці з "Сім'ї" Януковича значно втратили вплив. Водночас почали свій шлях вгору інші. Вони тісно пов'язані з нинішньою елітою, особливо з президентом, який зміг зміцнити свої позиції в багатьох сферах".

Автори статті наголошують на необхідності "використовувати нові механізми, щоб розірвати симбіоз політики і бізнесу" в Україні. Для цього, зауважують у дослідженні SWP, потрібно поглибити спільні зусилля в напрямі боротьби з корупцією і проведення економічних реформ, зокрема за участю ЄС, МВФ, ОБСЄ, Ради Європи та Енергетичного співтовариства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram