ГоловнаПолітика

ПАРЄ прийняла резолюцію з вимогою звільнити Сенцова, Сущенка та Семену

Резолюцію підтримали переважна більшість депутатів.

ПАРЄ прийняла резолюцію з вимогою звільнити Сенцова, Сущенка та Семену
Фото: www.svobodanews.ru

Парламентська асамблея Ради Європи схвалила резолюцію "Напади на журналістів і свободу ЗМІ в Європі", підготовлену головою української делегації в ПАРЄ Володимиром Ар'євим.

Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, член постійної делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко.

"У ПАРЄ ухвалено резолюцію "Напади на журналістів і свободу ЗМІ в Європі", підготовлену нашим колегою Володимиром Ар'євим. У резолюції є чітка вимога до РФ: звільнити Олега Сенцова, Романа Сущенка, Миколу Семену", - написала вона в Facebook у вівторок ввечері.

Геращенко наголосила на важливості прийняття Європарламентом резолюції протидії російській пропаганді.

"Вимагаємо від РФ звільнити українських журналістів", - підсумувала нардеп.

Резолюцію підтримали переважна більшість депутатів, повідомляє Укрінформ.

"Будучи стурбованою свободою ЗМІ в Російській Федерації, Асамблея закликає російське керівництво звільнити Романа Сущенка, який з 2010 року є кореспондентом Українського національного інформаційного агентства Укрінформ у Франції, і з 30 вересня 2016 року перебуває в Москві в ув'язненні за звинуваченням у "шпигунстві", - йдеться в тексті резолюції.

ПАРЄ також вимагає від російської влади зняти звинувачення в "сепаратизмі" і припинити переслідування українських журналістів у Криму - Анни Андрієвської, Наталії Кокоріної і Миколи Семени.

У резолюції в черговий раз наголошується стурбованість ПАРЄ у зв'язку з невиконанням Росією вимоги звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова, якому винесено незаконний вирок - 20 років ув'язнення.

Резолюція нагадує і про незаконне закриття окупаційною російською владою в Криму кримськотатарського телеканалу ATR. Крім цього, в документі висловлюється занепокоєння станом свободи медіа в Туреччині на тлі згортання в країні демократичних свобод.

У резолюції наголошується, що уряди країн-членів Ради Європи повинні активно реагувати на загрози свободи ЗМІ і напади проти журналістів у рамках організованої в квітні 2015 року "Платформи забезпечення захисту журналізму і безпеки журналістів".

У ПАРЄ нагадують, що, починаючи з січня 2015 року, в країнах-членах Ради Європи були вбиті 16 журналістів.

Нагадаємо, в жовтні ПАРЄ визнала російську агресію проти України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram