ГоловнаПолітика

Нардеп: Бахматюку потрібно дати можливість реструктуризувати борги

Відповідь на запитання - підтримувати чи знищувати вітчизняного виробника і експортера, очевидна для всіх, окрім керівництва Національного банку, вважає Матвієнко.

Нардеп: Бахматюку потрібно дати можливість реструктуризувати борги
Фото: http://ukrslovo.org.ua

Національний банк замість підтримки найбільших експортерів аграрної продукції намагається отримати контроль над підприємствами галузі, щоб потім перепродати їх за безцінь з корупційною вигодою. Про це сьогодні в парламенті заявив Анатолій Матвієнко, заступник голови фракції "Блоку Петра Порошенка".

"Я прочитав відкритий лист Олега Бахматюка (власник найбільшого в країні агрохолдингу Ukrlandfarming, - ред.). Я розумію, що в нашої держави немає бажання займатися тим, що створює основу політики - тобто економікою. Економіка знищується. У нас немає економічної політики. У нас є бажання ділити те, що всихає все більше і більше. Держава перебуває в стані війни, окуповані території позбавили бізнес безлічі активів. Ціни на виробничі активи в Україні впали через те, що їх не можна зараз закласти під отримання кредиту. Власники опинилися в складній ситуації. Що в такій ситуації робити? Розігнати багатотисячні трудові колективи, забрати активи, заморозити бізнес, щоб потім продати його за безцінь без будь-яких гарантій, що цей бізнес знову запрацює? Або реструктурувати борги власника, змусити його за узгодженим графіком розраховуватися з боргами, надати підтримку і можливість отримувати кредити, займатися господарством, займатися експортом, зміцнювати економіку, платити податки і формувати бюджет?" - наводить слова Матвієнка "Обозреватель".

За його словами, відповідь на запитання - підтримувати чи знищувати вітчизняного виробника і експортера, очевидний для всіх, окрім керівництва Національного банку.

"Позиція НБУ незрозуміла. Моя версія - вони намагаються дістатися до активів, щоб потім за спекулятивною ціною ці активи продати і взяти хабар у того, кому-то ці активи за безцінь дісталися. Держава свої борги реструктуризувала, і це ми вважаємо успіхом. Чому тоді борги бізнесу, який не виїхав і нічого не вивіз, а вклав у вигляді капітальних інвестицій, ми сьогодні хочемо забрати, щоб за безцінь їх продати і нажитися на хабарі. Це політика безвідповідальності", - вважає Матвієнко.

Заступник голови БПП упевнений, що керівники держави повинні змусити Національний банк переглянути свою позицію щодо Ukrlandfarming. "Президент разом із прем'єром повинні нарешті зрозуміти, що голова Національного банку повинен працювати на стабільну економіку, а не на її всихання", - зазначив Матвієнко.

Нагадаємо, власник найбільшого українського агрохолдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк заявив, що Національний банк України та його керівництво "фактично знищують компанію" і попросив вище керівництво країни втрутитися в ситуацію. Бахматюк зазначив, що ініціював зустрічі в Адміністрації президента, на яких була озвучена позиція компанії щодо можливої реструктуризації заборгованості банків "Фінансова ініціатива" і VAB перед НБУ. "Пропозиція заснована на успішній реструктуризації близько $1,5 млрд заборгованості перед зовнішніми кредиторами Ukrlandfarming, серез яких практично всі провідні світові фінансові гравці", - зазначив Бахматюк.

Але замість конструктивного діалогу, вважають в агрохолдингу, Нацбанк займається маніпуляціями та провокаціями, спрямованими на заподіяння шкоди діловій репутації компанії і акціонерам, а також на розбалансування фінансового стану бізнесу. В агрохолдингу просять президента і прем'єр-міністра втрутитися в ситуацію, що склалася, і "перевести протистояння в цивілізований діалог".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram