ГоловнаПолітика

Рада дозволила електронні квитки в громадському транспорті

Нововведення покликане зробити прозорими пасажирські перевезення.

Рада дозволила електронні квитки в громадському транспорті
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада у вівторок затвердила законопроект №4121, який створює правові підстави для місцевих органів влади впровадити автоматизовані системи обліку проїзду в міському громадському транспорті.

За ухвалення законопроекту проголосували 265 депутатів.

Автоматизована система обліку оплати проїзду визначена як програмно-технічний комплекс, призначений для здійснення обліку наданих транспортних послуг за допомогою електронного квитка.

Як сказано в пояснювальній записці до документа, електронний облік пасажиропотоку на маршрутах громадського транспорту дозволить оцінити реальний обіг грошових коштів, а відповідно - оцінити обґрунтованість тарифів на перевезення і можливості оновлення автопарку перевізника. Крім того, система забезпечить можливість зручної, швидкої оплати і контролю проїзду, також зменшиться час затримки громадського транспорту на зупинках. Це також дозволить впроваджувати різноманітні гнучкі тарифні системи.

Як повідомляли на сайті Мінінфраструктури наприкінці жовтня, 15 міст і три області оголосили про те, що їм необхідний цей інструмент.

Закон також передбачає збільшення штрафу за безквитковий проїзд пасажира в міському транспорті з 20- до 30-разового розміру вартості проїзду.

Нагадаємо, влада Києва чотири роки тому почала підготовку до впровадження єдиного електронного квитка на транспорті, однак поки що проект не реалізовано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram