ГоловнаСвіт

Розвідка США: російське втручання у вибори президента відбувалося за наказом Путіна

Це найсвіжіша операція в прагненні РФ підірвати ліберальний демократичний порядок в світі.

Розвідка США: російське втручання у вибори президента відбувалося за наказом Путіна
Фото: EPA/UPG

Американська розвідка в п'ятницю, 6 січня, опублікувала доповідь, в якій говориться, що президент Росії Володимир Путін особисто віддавав наказ здійснити втручання у вибори президента США.

У ньому сказано, що спроби Росії вплинути на вибори президента США 2016 року - це лише найсвіжіша операція в прагненні РФ підірвати ліберальний демократичний порядок в світі. Але вона була проведена на якісно новому рівні в порівнянні з попередніми акціями.

"Ми заявляємо, що російський президент Володимир Путін в 2016 році дав доручення здійснити вплив на президентські вибори в США. Метою Росії було підірвати суспільну довіру до демократичного процесу в США, очорнити держсекретаря Клінтон і нашкодити її виборчій кампанії і можливому президентству. Ми також заявляємо, що Путін і російський уряд віддають очевидну перевагу обраному президенту Дональду Трампу", - сказано в доповіді.

Центральне розвідувальне управління і Федеральне бюро розслідувань чітко впевнені, що Путін і уряд РФ прагнули допомогти обранню Трампа. Агентство національної безпеки також схиляється до цієї думки.

Для того, щоб допомогти Трампу, Росія активно використовувала інтернет. Були задіяні російські державні відомства, державні ЗМІ, сторонні посередники, проплачені "тролі" в соціальних мережах. Крім того, було здійснено низку хакерських атак, що спричинило витік інформації в ЗМІ та WikiLeaks.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram