ГоловнаПолітика

Кримінально-виконавча служба Мін'юсту стала слідчим органом

Слідчі підрозділи сформують протягом січня і лютого 2017 року.

Кримінально-виконавча служба Мін'юсту стала слідчим органом

Закон "Про Вищу раду правосуддя", який набув чинності 5 січня, надає органам кримінально-виконавчої служби Мін'юсту слідчі функції.

Як наголошено на сайті Мін'юсту, включення слідчих підрозділів органів Державної кримінально-виконавчої служби у систему органів досудового розслідування дозволить навести лад у в'язницях, значно знизити кількість злочинів і підвищити рівень відповідальності за скоєння кримінальних правопорушень, які вчиняють в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах.

"Незалежний громадянський підрозділ зі співробітників системи покарань, який буде підпорядковуватися безпосередньо Міністерству юстиції України, а не виправним установам, сприятиме чесному, ефективному та оперативному розслідуванню правопорушень", - сказано в повідомленні.

Зазначають, що нововведення унеможливить покривання злочинів працівниками Державної кримінально-виконавчої служби, оскільки слідчі підрозділи будуть підпорядковані безпосередньо центральному органу і фінансуватися також будуть Міністерством юстиції.

Окрім того, Державна кримінально-виконавча служба матиме можливість проводити слідчі дії в усіх установах, які мають стосунок до пенітенціарної системи.

"Випадки, коли через контрагентські підприємства разом з їжею або обладнанням на територію установ завозять наркотики, не рідкість. Також на агентських підприємствах, де працюють засуджені, відбуваються економічні злочини. Серед них - внесення свідомо неправдивих відомостей у документи, що призводить до зменшення заробітної плати в'язнів. Іще одним поширеним злочином є розкрадання майна або товару таких підприємств працівниками, які не є засудженими", - зазначає Мін'юст.

Слідчі підрозділи Державної кримінально-виконавчої служби будуть сформовані протягом січня і лютого 2017 року. До цього часу розслідувати злочини в пенітенціарній системі продовжить Національна поліція.

Нагадаємо, з ухваленням нового Кримінального процесуального кодексу України 2012 року було скасовано такий інститут, як "органи дізнання". У систему цих органів входили і начальники установ виконання покарань, слідчих ізоляторів. Вони виконували функції органу дізнання, зокрема у справах про злочини, вчинені в зазначених установах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram