ГоловнаПолітика

КМДА купила медобладнання на 400 млн в останні дні 2016

Тендери провели 30-31 грудня.

КМДА купила медобладнання на 400 млн в останні дні 2016
Фото: www.dsv.ua

Департамент охорони здоров'я КМДА 30-31 грудня уклав 74 договори на постачання ліків і медичного обладнання на 416,26 млн грн.

Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на систему "Прозорро".

Одна з цих угод була укладена в вихідний день 31 грудня, а решта в п'ятницю напередодні.

Найбільші підряди на суму 180,53 млн грн. отримало ТОВ "Протек Солюшнз Україна". Левова частка цієї суми дісталася компанії за чотири магнітно-резонансні томографи Optima MR 360 виробництва GE Hangwei medical system (Китай) за 39,92 млн грн за штуку.

На закупівлю кожного томографа проводилися окремі тендери, які відбувалися за однаковим сценарієм.

Заявки подавали чотири фірми. Крім майбутнього переможця також заявлялися: ТОВ "Ілатанмед" з томографом Chorus 1,5 T виробництва ISOL technology (Корея), ТОВ "Віас плюс" з томографом Magnetom від Siemens (Німеччина) і ТОВ "ЕМГ "Україна" з томографом Multiva 1,5 T від Philips medical systems (країна виробник не вказана).

Замовник відразу відхиляв томографи Siemens і Philips через відсутність у "Віал плюс" гарантійних листів, а також через вимоги до приміщень, де має встановлюватися обладнання, і ненадання фірмою "ЄМГ "Україна" копії реєстраційного посвідчення або сертифіката про відповідність вимогам технічного регламенту.

Оскільки ці заявки відхилялися ще до аукціону, то фірми не могли конкурувати за ціною. А допущені учасники робили свої заявки вартістю 39,92 млн грн ("Протек") і 40,00 млн грн ("Ілатанмед") і не робили під час торгів жодної спроби знизити ціну.

Директором ТОВ "Протек солюшнс Україна" є Олександр Єзерський, а засновником - командитне товариство "Протек солюшнз К/С". Кінцевим бенефіціаром в держреєстрі вказана компанія "Командитне товариство "Протек солюшинз К/С" (Литва) Масенаса Арунас з Копенгагена. За даними ЗМІ, останній очолює 99 данських компаній.

За даними The open database of the corporate world, до складу директорів датської фірми Protech solutions K/S з квітня 2016 року також ще входить Федір Кірпенко - власник української фірми "Інтегрейтед Медікал Груп". Також він відомий як співзасновник Київської міської галузевої організації роботодавців "Асоціація виробників і постачальників науково-технічної та інноваційної продукції".

Крім Кірпенка і Масенаса, до датської фірми також мають стосунок Стівен Проберт і компанія Labtech pro.

Також значні підряди 30 грудня на тендерах обласного управління охорони здоров'я отримали ТОВ "ЕМГ "Україна" Ірини Макієнко - за два комп'ютерні томографи на загальну суму 50,79 млн грн і ТОВ "Укрмедексперт" - за томограф та обладнання для травмпунктів на 28,98 млн грн.

Інші підряди розділили близько двох десятків фірм.

Виконувач обов'язків директора департаменту охорони здоров'я КМДА - Дмитро Турчак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram