ГоловнаПолітика

НФ звинуватив Саакашвілі в зупинці ОПЗ

Партія вважає, що в сформованій ситуації винне і НАБУ.

НФ звинуватив Саакашвілі в зупинці ОПЗ

Партія Народний фронт вважає, що зупинка Одеського припортового заводу викликана підривною інформаційною кампанією, яку вели Міхайло Саакашвілі і керівництво Національного антикорупційного бюро.

"Саме через цілеспрямовану систематичну дискредитацію цього держпідприємства воно втратило кредитоспроможність і швидко накопичило борги. Велике ресурсомістке виробництво з тисячами працівників тепер не тільки не розвивається, але й змушене зупинитися для скорочення збитків", - сказано в повідомленні на сайті партії.

НФ нагадує, що рік тому ОПЗ був рентабельним (250 мільйонів гривень прибутку за 2015 рік).

"Уряд Яценюка не тільки налагодив прозору ефективну роботу ОПЗ, але і готував підприємство до відкритого приватизаційного конкурсу в липні 2016 року зі стартовою ціною в $520 млн. Західні інвестори були готові вкласти в підприємство більшу суму", - запевняє партія.

Але, на думку Народного фронту, все змінилося після того, як тодішній голова Одеської облдержадміністрації Михайло Саакашвілі "вирішив дестабілізувати ОПЗ і використовувати його для дискредитації прем'єра Яценюка".

"Регулярні п'ятихвилинки губернаторської "чорнухи" дали результат: на приватизацію не надійшло жодної заявки від інвесторів. Навіть зниження стартової ціни вдвічі не врятувало повторний конкурс від зриву. Адже менеджери заводу потрапили під "прес" Національного антикорупційного бюро і корумпованих суддів. За підозрілим збігом обставин, першим заступником голови НАБУ є Гізо Углава - давній соратник Саакашвілі", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Одеський припортовий завод станом на 20 грудня був винен "Нафтогазу" 1 млрд гривень за поставлений газ. До кінця року ця сума складе 1,5 млрд гривень. Щоб підприємство змогло виплатити борг "Нафтогазу", Кабінет міністрів вирішив зупинити завод і здати його в оренду.

Крім того, ОПЗ винен 251 млн доларів компанії Ostchem Дмитра Фірташа, яка була його постачальником газу за часів Віктора Януковича.

ОПЗ має найбільше в СНД виробництво аміаку і просто велике виробництво карбаміду, а також унікальний, єдиний у країні - термінал з перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

ФДМ, в управління якого передано ОПЗ, намагався продати його влітку, але охочих купити завод не знайшлося. Ситуація повторилася в грудні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram