ГоловнаПолітика

Україна перейменувала тисячу населених пунктів і 51 тисячу вулиць під час декомунізації

Також демонтовано понад 1300 пам'ятників Леніну.

Україна перейменувала 987 населених пунктів і понад 51 тисячу вулиць, площ, скверів протягом декомунізації. Також демонтовано 2389 пам'ятників і пам'ятних знаків, у тому числі 1320 встановлених на честь Леніна.

Такі підрахунки оприлюднив у вівторок Інститут національної пам'яті.

"2016 рік став роком декомунізації в Україні. За період дії закону Україна зробила більше в подоланні спадщини тоталітарного минулого, ніж за весь час незалежності. Але декомунізація не завершена. Не тільки тому, що залишилися в публічному просторі пам'ятники вождям тоталітарного режиму навіть у столиці і подекуди ще тривають обговорення щодо нових назв. Найважливіше - повинна тривати робота з донесення інформації про злочини комуністичного тоталітарного режиму і боротьбу з ним українців", - прокоментував підсумки року директор Інституту Володимир В'ятрович.

Нагадаємо, 9 квітня 2015 року Верховна Рада прийняла закон про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів, заборонила їхню пропаганду і символіку.

Законом про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного режимів заборонено публічне використання символіки таких режимів, встановлюється обов'язок перейменування населених пунктів, об'єктів топоніміки, організацій і торгових марок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram