ГоловнаПолітика

Росія готується віддати 17 ув'язнених українців

Українському омбудсмену пообіцяли доступ до засуджених у Сімферополі.

Росія готується віддати 17 ув'язнених українців
Крымские татары, которых посетила Лутковская в СИЗО Симферополя

Росія готується передати Україні 17 її громадян, які перебувають у виправних колоніях Криму та інших суб'єктів РФ.

Про це повідомила "Интерфакс" російський омбудсмен Тетяна Москалькова.

"Для цього виконана певна робота, зібрано необхідні документи. І МЗС РФ подало запит МЗС України на підтвердження їхнього українського громадянства, а також ми повинні отримати підтвердження, що українська сторона готова прийняти для подальшого відбування покарання цих громадян на території України. Їх зараз 17 осіб", - зазначила вона.

У понеділок Москалькова разом з українським омбудсменом Валерією Лутковською відвідала трьох українських в'язнів, яких утримують у СІЗО в Сімферополі. Це кримські татари Ахтем Чийгоз, Алі Асанов і Мустафа Дегерменджі, які проходять у "справі 26 лютого". Крім того, досягнуто домовленості, що Лутковська наступного року відвідає засуджених громадян України у виправних колоніях ВК-1 і ВК-2 у Сімферополі.

Увечері в понеділок Москалькова і Лутковська вирушили в СІЗО Миколаєва, де утримують військовослужбовців Олександра Баранова і Максима Одинцова, які залишилися в Криму після анексії і яких спіймала СБУ в листопаді.

Нагадаємо, в травні Москалькова публічно звернулася до Лутковської з пропозицією забрати з колоній у Криму громадян, яких раніше засудили за українським законодавством. Напередодні Лутковська заявила, що Росія пообіцяла знайти механізм передачі Україні засуджених у Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram