ГоловнаПолітика

Київ і Каїр працюють над звільненням українця Чікоша

Українця засудили на 25 років позбавлення волі.

Київ і Каїр працюють над звільненням українця Чікоша
Фото: предоставлено Дмитрием Голубовым

Київ і Каїр на цьому етапі розробляють в двосторонньому режимі документ про взаємну правову допомогу, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, коментуючи стан справи українського бізнесмена Едварда Чікоша, якого в Єгипті засудили на довічне ув'язнення, пише ZN.ua.

Як повідомляє "Актуальна правда", за його словами, справа засудженого українця ускладнюється тим, що мова йде про контрабанду зброї, а для Єгипту звинувачення у такому злочині дуже серйозне. Міністр згадав, що президент України Петро Порошенко розмовляв в рамках Генеральної асамблеї ООН з президентом Єгипту Ас-Сісі, а сам Клімкін кілька разів обговорював це питання з міністром закордонних справ Єгипту.

Він також висловив надію, що їм вдасться вийти на угоду про взаємну правову допомогу, і в рамках цього документа здійснити додаткові кроки для звільнення Чікоша. МЗС розглядає цю справу за запитом народного депутата Роберта Горвата, який також був спрямований ним в Адміністрацію президента. Зі свого боку, глава АП Ігор Райнін у відповіді на запит повідомив, що "відповідно до компетенції щодо захисту прав і свобод людини запит Горвата був переданий безпосередньо в МЗС".

Нагадаємо, що Едвард Чікош кілька років очолював представництво в Африці і на Середньому Сході однієї з найбільших туристичних компаній. Як писала "Актуальна Правда" раніше, вже шостий рік він нудиться в єгипетській в'язниці за звинуваченням у тероризмі. Причиною став знайдений у одного з пасажирів автобуса, який належить туристичній фірмі Чікоша, АК-47 і патрони до нього. Як заявив перевізник, цей предмет призначався у подарунок саме Едварду Чікошу. В результаті українця засудили на 25 років позбавлення волі за контрабанду зброї через ізраїльсько-єгипетський кордон. У в'язницю громадянин України потрапив у розпал революційних подій в Єгипті. Засуджені Тимчасовим Урядом громадяни таких країн, як США, Канада, Німеччина, Австралія були депортовані згідно з Указом Президента Єгипту №140. Проте Едвард Чікош досі продовжує відбувати тюремне ув'язнення.

Раніше президент України Петро Порошенко пообіцяв допомогти у справі українського бізнесмена Едварда Чікоша. Як повідомив журналіст Роман Бочкала, земляк Едварда Чікоша, нардеп із Закарпаття Роберт Горват (фракція "Блок Петра Порошенка") звернувся до Президента та Міністра закордонних справ України з проханням взяти цю справу під особистий контроль. "За словами депутата, він поставив Порошенку запитання на засіданні фракції. Петро Олексійович пообіцяв допомогти", - написав Бочкала у себе в Twitter. За словами журналіста, народний депутат підкріпив своє прохання письмово і продублював звернення на ім'я глави МЗС України Павла Клімкіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram