ГоловнаПолітика

Стали відомі подробиці переговорів у Мінську

Головним результатом роботи групи за рік було стримування ескалації на Донбасі.

Стали відомі подробиці переговорів у Мінську
Фото: twitter.com/BelarusMID

Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі провела завершальне в цьому році засідання, під час якого сторони погодили терміни введення режиму припинення вогню в період новорічних свят.

Про це повідомила в Фейсбуці прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарина Оліфер.

За її словами, головним напрямом і результатом роботи групи за рік було стримування ескалації на Донбасі.

"Сьогодні Тристороння контактна група прийняла заяву про необхідність всеосяжного, стійкого, безстрокового припинення вогню напередодні новорічних свят починаючи з 00:00 24 грудня 2016 року. У 2016 році одним із пріоритетних напрямів роботи була безпека. Рішення цього блоку питань - точка відліку для повноцінного рішення всіх інших пунктів Мінських домовленостей", - написала Оліфер.

Вона нагадала, що 21 вересня 2016 року ТКГ підписала Рамкове рішення щодо розведення сил і засобів на певних ділянках.

"З огляду на недотримання режиму тиші з боку ОРЛО, в Станиці Луганській розведення все ще не відбулося. Триває обговорення нових чотирьох ділянок. Ми наполягаємо на дотриманні лінії розмежування, зафіксованої Меморандумом від 19 вересня 2014 року, і тому однією з ділянок для розведення має бути Дебальцеве, а також демілітаризація зони в районі населених пунктів на півдні Донецької області - Саханка, Кумачове, Комсомольське", - зауважила Оліфер.

Щодо звільнення заручників вона повідомила, що всі зусилля гуманітарної підгрупи були спрямовані на звільнення полонених і в цьому році вдалося звільнити 17 осіб.

"Міжнародні гуманітарні організації так і не отримали повний, безперешкодний доступ до незаконно утримуваних осіб на території окремих районів Донбасу, а також українських політичних в'язнів у Росії", - зазначила Оліфер.

Питання звільнення полонених буде обговорюватися під час скайп-зустрічі контактної групи, яка на вимогу української сторони повинна відбутися в п'ятницю, 23 грудня.

"Ми також зажадали звільнення п'ятьох підлітків, які були незаконно затримані в Донецьку. Представники ОРДО пообіцяли відпустити їх під домашній арешт до Нового року. Щоб вивести цей процес (обмін полоненими, - ред.) з глухого кута, ми готові сприяти достроковому звільненню 15 осіб, які відбувають покарання за злочини, вчинені у зв'язку з конфліктом на Донбасі. Ця пропозиція отримала високу оцінку ОБСЄ", - зазначила Оліфер.

Також, за її словами, українська сторона підтримала ініціативу Міжнародного Комітету Червоного Хреста почати роботу з питань пошуку зниклих безвісти. Однак цей процес заблокувала російська сторона.

В економічній підгрупі обговорювалося питання відновлення інфраструктури Донбасу і забезпечення режиму безпеки.

Українська сторона проводила системну роботу з відновлення розрахунків за поставлену на територію ОРЛО воду. В рамках правового поля України було створено підприємство "Джерело нового життя". Завдяки цьому будуть вирішуватися питання погашення заборгованості ОРЛО за поставлену воду в період з січня 2015 по грудень 2016 року. Однак з боку ОРЛО договір досі не підписано.

"На жаль, з боку ОРЛО триває блокування роботи КПВВ у Золотому. Цей пункт пропуску необхідний, у першу чергу, мирним жителям Донбасу. Відповідальність за блокування його роботи повністю лежить на представниках окремих районів Луганської області", - резюмувала Оліфер.

Нагадаємо, наступне засідання групи відбудеться 16 січня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram