ГоловнаПолітика

Політикам важко відмовитися від механізмів впливу на суди, - голова ВСУ

Романюк відзначає вплив політиків на вирішення кадрових питань у судах.

Політикам важко відмовитися від механізмів впливу на суди, - голова ВСУ
Фото: Макс Требухов

Голова Верховного Суду Ярослав Романюк вважає, що проведення судової реформи продиктоване потребами суспільства. Про це він заявив в інтерв'ю LB.ua.

«…Проведення нинішньої реформи більшою мірою продиктоване не бажанням політиків, а життям і потребами суспільства. Ця реформа дійсно назріла. Вона порівняно з попередніми глибша, почалася внесенням змін у Конституцію України», - зазначив він.

«Конституція - базис для розвитку всього законодавства, була прийнята ще в 1996 році. Але життя не стоїть на місці. І законодавча база, завданням якої є врегулювання суспільних відносин, які виникають, вже не відповідає їх рівню і потребам сучасного суспільства. Тому цілком логічно, що в основу реформи покладено зміни в Конституцію, а в подальшому напрацьовуватиметься ряд законів», - додав Романюк.

За його словами, «якщо говорити про вплив влади на суддів, слід визнати: політикам дуже важко відмовитися від механізмів, які дають їм можливість впливати на суди».

«Перш за все, мова йде про вплив на вирішення кадрових питань у судах - згідно з Конституцією в редакції 1996 року, за парламентом залишалося останнє слово в питаннях обрання суддів на посади безстроково, звільнення суддів. Але парламент - це політичний орган, і народні депутати - політики. Якщо вони хотіли - голосували за обрання або звільнення судді позитивно, а не хотіли - не голосували. І не пояснювали причин. Ми не раз спостерігали подібне останнім часом - близько трьох років понад 900 суддів були рекомендовані ВККС для обрання на посади безстроково, але їх парламент так і не вибрав, перетворивши це суто професійне питання на предмет політичного піару, а можливо, і політичних торгів», - сказав голова ВСУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram