ГоловнаПолітика

Мін'юст: Громадській раді доброчесності потрібен реальний контроль за суддями

"Ми повинні побудувати нову систему, до якої буде довіра суспільства".

Мін'юст: Громадській раді доброчесності потрібен реальний контроль за суддями
Сергей Петухов
Фото: Макс Требухов

Міністерство юстиції вважає, що Громадська рада доброчесності повинна мати реальні юридичні механізми впливу на процес добору суддів.

Про це під час круглого столу, організованого Інститутом Горшеніна і РПР, сказав заступник міністра юстиції Сергій Пєтухов.

"Міністерство юстиції підтримує пропозиції, які подала громадськість, у цьому випадку РПР. Ми вважаємо, що, дійсно, рішення Громадської ради доброчесності потрібно враховувати при прийнятті рішень. Якщо є незгода з висновком Громадської ради доброчесності, необхідна додаткова кваліфікована більшість, щоб прийняти рішення щодо кандидатури (16 з 21 членів Вищої ради правосуддя, - LB.ua). Ми повинні побудувати нову систему, до якої буде довіра суспільства. Крім незалежності, ми повинні зробити так, щоб суспільство довіряло тим новим суддівським органам, які створюються під час реформи", - сказав він.

На його думку, довіри можна домогтися тільки в тому випадку, якщо весь процес вибору суддів буде проходити під контролем громадськості.

"Громадська рада доброчесності повинна мати реальний контроль за тим, що відбувається. Повинна мати реальну можливість збирати інформацію про суддів, які подаються на конкурси. Повинна мати можливість надати цю інформацію до Вищої кваліфікаційної комісії суддів або Вищої ради правосуддя. І повинен бути реальний юридичний механізм, щоб ці пропозиції враховувалися або - в разі незгоди - ускладнювалася процедура для прийняття рішення стосовно конкретної особи", - сказав Пєтухов.

На його думку, це буде не тільки механізмом громадського контролю, а й реальною допомогою Вищої кваліфкомісії.

"Адже на конкурс до Верховного Суду подалися кілька сотень кандидатів. Коли почнеться апеляційна ланка, будуть тисячі кандидатів. Люди в комісії, навіть маючи всю інформацію з реєстрів, не зможуть або їм буде дуже складно самостійно повністю дослідити досьє і інформацію стосовно кожного кандидата", - сказав заступник міністра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram