ГоловнаПолітика

МЗС привітало рішення суду щодо скіфського золота

Рішення підтверджує позицію Нідерландів про невизнання окупації Криму Росією.

МЗС привітало рішення суду щодо скіфського золота
Фото: http://zakonplus.com.ua

Міністерство закордонних справ України вітає рішення Амстердамського окружного суду про повернення на територію України музейних експонатів виставки "Крим - золотий острів в Чорному морі", які тимчасово зберігалися в сховищах музею Аллард Пірсон після завершення експозиції.

"Вважаємо це рішення правомірним і логічним підтвердженням позиції Королівства Нідерланди і усього міжнародного співтовариства щодо невизнання неправомірної окупації і спроби анексії Російською Федерацією Автономної Республіки Крим і міста Севастополь. Рішення є прикладом реалізації на практиці положень Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262 від 27.03.2014 року “Територіальна цілісність України”. Воно відповідає духу численних документів ОБСЄ, Ради Європи, Європейського Союзу та багатьох інших міжнародних організацій.", - йдеться в коментарі МЗС.

Зазначається, що рішення про повернення скіфських коштовностей Україні є свідченням дієвості міжнародного права.

"Україна продовжить активно використовувати договірно-правовий інструментарій для захисту своїх прав та законних інтересів у міжнародних та закордонних юрисдикційних органах", - йдеться в документі.

Раніше Президент Петро Порошенко заявив, що рішення суду щодо скіфського золота "доводить, що Крим - наш".

Нагадаємо, окружний суд Амстердама (Нідерланди) постановив повернути Україні експонати кримських музеїв. Предметом спору була колекція з 565 експонатів, наданих Амстердамському археологічному музею Алларда Пірсона для виставки "Крим - золотий острів в Чорному морі". Позивачі - чотири кримських музеї - заявили, що подадуть апеляцію.

Виставка проходила в 2014 році і завершилася після окупації Криму Російською федерацією. Згідно з українським законодавством, музейні об'єкти є частиною музейного фонду України та Міністерство культури України має вирішити, куди повернуться об'єкти з голландської виставки. Кримські музеї наполягають на нерозривності колекцій і на тому, що експонати, вивезені з Криму до його анексії Росією, повинні повернутися в музеї, звідки вони були взяті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram