ГоловнаПолітика

Українські трудові мігранти за кордоном повинні перебувати під захистом Пресс-релиз

Українські трудові мігранти за кордоном повинні перебувати під захистом
Львовский городской центр занятости
Фото: www.dcz.gov.ua

 

Київ, 14 грудня 2016 року. Найближчим часомбуде проведено низку заходів в обласних центрах України, на базі установ Державної служби зайнятості, для максимального інформування населення про те, як українцям перевіряти компанії - посередників, укладати договори, поводити себе за кордоном, вміти захищати свої права та багато іншого. Саме про ці спільні дії домовилися громадська організація "Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування" та Державна служба зайнятості України. Сторони підписали у Києві Меморандум про співробітництво для забезпечення прав і безпеки трудових мігрантів.

Громадяни України, які поїдуть працевлаштовуватись у європейські країни, повинні перебувати під наглядом вітчизняних державних структур та компаній - посередників, які відправляють їх на роботу. Це необхідно для того, щоб мати можливість захистити права людей та надати їм підтримку за кордоном. Поки що ситуація є такою, що ніхто не може сказати точно - скільки українців працює в інших країнах, чи легально вони влаштовані, та надати інформацію про їх медичне страхування та соціальний захист.

 

Для побудови системи ефективної підтримки потрібно долучати до цієї роботи легальні компанії-посередники, що відправляють українців працювати за кордон, Державну службу зайнятості України, яка сприятиме реінтеграції українських трудових мігрантів, що повернулися в Україну, а також консульські служби МЗС, які мають змогу безпосередньо допомагати українцям, що перебувають поза межами батьківщини. 

 

"Ми вважаємо, що компанії - посередники у працевлаштуванні повинні нести відповідальність за тих людей, яких вони відправляють до закордонних роботодавців. Починати треба з того, що демонструвати ще в Україні майбутні умови роботи, життя, трудового договору, страхування і т.д. Робити це вкрай важливо, бо все більше українців шукають можливості підзаробити в інших країнах і необхідно зробити так, аби вони працювали там легально. Наприклад, кількість наших співвітчизників, які платять внески в ZUS (тобто страхові внески у Польщі) за останній рік зросла на 70% - з 101 тис. до 172 тисяч. Ці люди надійно забезпечені медичним обслуговуванням, що дуже важливо для працюючих, особливо на виробництві. Отже, легальне працевлаштування набагато вигідніше ,ніж робота, отримана через шахраїв, які взагалі нічого не можуть гарантувати", - відзначив Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

 

"Сьогодні ми стикаємось з багатьма випадками, коли українські заробітчани стають жертвами шахраїв, яким байдуже доля тих людей, кого вони відправляють працювати в інші країни. За інформацією Державної служби зайнятості через посередників у 2015 р. виїхали на роботу за кордон 76 884 людей. З них, до Польщі – 3 075. Ми всі розуміємо, що ці цифри в реаліях більше в сотні разів. Фактично ми не знаємо, куди потрапляють наші громадяни, після перетину кордону, а це неправильно. Бо неможливо, таким чином,їм допомогти тоді, коли в них починають виникати труднощі. Ми пропонуємо ввести в обіг спеціальний документ - "картку трудового мігранта", який допоможе людині впевнено почувати себе, перебуваючи на роботі за кордоном. За допомогою "картки" працівник буде мати підтримку української влади та почуватися безпечніше", - заявив заступник голови Державної служби зайнятості України Сергій Кравченко.

 

"12 грудня в рамках візиту президента Литви до України ми підписали з литовською інспекцією з питань праці договір про взаємодію та обмін досвідом щодо кращих практик і способів виявлення і протидії неоформленій трудовій зайнятості. В найближчих наших планах - підписання такого ж документу з польською інспекцією праці. Все це ми робимо для поширення поінформованості громадян щодо легального працевлаштування, тому що саме воно є гарантією безпечної роботи та грошових відрахувань до соціальних фондів", - зазначив Роман Чернега, голова Державної служби України з питань праці.

 

"Можливості консульського захисту українців за кордоном визначаються статусом самої людини - чи вона перебуває там легально чи ні. Саме цей статус дуже впливає на можливості консула щодо допомоги. Також, додатковим механізмом захисту є реєстрація наших громадян в консульських закладах України в іноземних державах, яку багато хто з них ігнорує", - сказав Василь Кирилич, начальник управління консульського забезпечення Департаменту консульської служби МЗС України.

 

"Наша асоціація розпочала багато проектів, які покликані допомогти вести роз'яснювальну роботу серед тих українців, які вирішили їхати на роботу за кордон. Сьогодні вкрай необхідно робити все для того, аби ринок міжнародного працевлаштування став цивілізованим та безпечним. Ми кажемо всім українцям, які їдуть працювати за кордон: виїжджаючи – неодмінно повертайтесь! Бо тільки разом з вами ми зможемо побудувати нову європейську Україну", - підкреслив Микола Бровченко, керівник соціальних проектів Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Довідка:

 

Державна служба зайнятості України - централізована система державних установ, діяльність якої спрямовується та координується Міністерством соціальної політики України. На сьогодні державна служба зайнятості є активним посередником на ринку праці між роботодавцями і шукачами роботи, яка на безоплатній основі надає послуги із пошуку роботи та підбору персоналу, а також соціальні послуги з державного соціального страхування на випадок безробіття та здійснює виплату матеріального забезпечення у зв'язку з тимчасовою втратою роботи.

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що збираються шукати роботу за межами України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram