ГоловнаПолітика

Навальний оголосив про участь у виборах президента Росії

"Чи зможу я і ті, хто підтримає мене, зробити Росію кращою своєю участю у виборах. Я дійшов висновку, що так".

Навальний оголосив про участь у виборах президента Росії
Алексей Навальный
Фото: EPA/UPG

Російський опозиціонер Олексій Навальний оголосив про свій намір узяти участь у виборах президента РФ, які відбудуться навесні 2018 року.

"Через рік з незначним пройдуть вибори президента. Я довго розмірковував, чи повинен брати в них участь. І думки мої були навіть не про те, як складно в сучасній Росії вести кампанію проти чинної влади. Я думав про те, чи буде це корисно для всіх, чи буде це добре для країни, для суспільства, для держави, для кожної конкретної людини, включаючи тих, хто не поділяє мої ідеї, якщо я піду на ці вибори. Чи зможу я і ті, хто підтримає мене, зробити Росію кращою своєю участю у виборах. Я дійшов висновку, що так. Я візьму участь у боротьбі за пост президента Росії", - йдеться в його відеозверненні.

При цьому Навальний визнав, що справжніх виборів у Росії не було вже 20 років відтоді, як Борис Єльцин виграв у Геннадія Зюганова.

Участь у виборах засуджених за тяжкі та особливо тяжкі злочини забороняє російський закон про виборчі права. У липні 2013 року Навального визнали винуватим у шахрайстві в особливо великому розмірі у так званій "справі Кіровлісу", але 16 листопада 2016 року Верховний суд РФ скасував вирок і відправив справу на перегляд. Цим самим Навальному відкрили дорогу для балотування.

У нього є дві судимості, однак обидва злочини не належать до категорії тяжких і тому не впливають на виборчі права.

Нагадаємо, Навальний у 2013 році взяв участь у виборах мера Москви, на яких програв, набравши 27% голосів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram