ГоловнаПолітика

Затримано полковника ЗСУ, який пробув два роки в полоні "ДНР" (оновлено)

Іван Без'язиков нібито перейшов на бік бойовиків.

Затримано полковника ЗСУ, який пробув два роки в полоні "ДНР" (оновлено)
Иван Безъязыков
Фото: пресс-служба президента

Полковника Збройних сил України Івана Без'язикова, звільненого з полону "ДНР" улітку 2016 року, затримали за підозрою у співпраці з бойовиками.

Про це виданню "Громадське" повідомила дружина військового Маргарита Кушнірова.

За її словами, за Без'язиковим прийшли четверо осіб у цивільному одязі і показали ордер на обшук.

"Перебуваючи в полоні незаконного формування самозваного "розвідувального управління ДНР", вступив у вказане формування і виконував обов'язки заступника начальника першого відділу агентурної розвідки", - говорилося в ордері.

З дому Без'язикова вилучили комп'ютери, планшети, карти пам'яті, фотоапарати і мобільні телефони.

Зараз він у слідчому ізоляторі, йому надано державного адвоката.

13 грудня відбудеться суд з обрання запобіжного заходу.

Дружина Без'язикова переконана, що її чоловік не винен.

"Так, йому пропонували співпрацю і намагалися вербувати, але він не погодився. Про це знали всі, він розповів, коли вийшов з полону", - сказала вона.

Оновлення. Керівник апарату СБУ Олександр Ткачук на брифінгу підтвердив затримання Без'язикова. За його словами, підставою стали свідчення інших українців, звільнених із полону.

Представник СБУ зачитав свідчення одного з них про те, що Без'язиков схиляв його перейти на бік "ДНР". При цьому полковник був одягнений у військову форму РФ, мав при собі зброю. Також є свідчення, що він вільно пересувався і спілкувався з представниками російських спецслужб на окупованій території.

Є дані про те, що під час перебування в полоні він виїжджав у Ростов-на-Дону для спілкування з російськими спецслужбами.

"Ми тривалий час займалися збором доказів, щоб не робити поспішних висновків у цій справі. Але наявні матеріали дають нам підставу тепер говорити, що Без'язиков дійсно працював і виконував завдання російських спецслужб. Крім того, звичайно, нам було цікаво, що він робитиме після звільнення з "полону". Була отримана і ця інформація. Він перебував на зв'язку з керівництвом розвідувального управління так званої "Республіканської гвардії ДНР", неодноразово виїжджав у Ростов-на-Дону, де проводив додаткові зустрічі з кураторами вищої ланки російських спецслужб", - розповів Ткачук.

Окрім того, за словами Ткачука, кілька місяців тому Без'язиков намагався влаштуватися на роботу не за своєю спеціальністю в одну з оборонних установ, щоб отримати доступ до секретної інформації.

Кримінальне провадження проти Без'язикова зареєстровано за ч.1 ст. 258-3 Кримінального кодексу (участь у терористичній організації).

Нагадаємо, начальник розвідки 8-го армійського корпусу Без'язиков потрапив у полон 16 серпня 2014 року у Степанівці Донецької області. За словами Без'язикова, туди він поїхав за тілами загиблих.

Військового звільнили з полону 5 липня 2016 року в результаті спецоперації СБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram