ГоловнаПолітика

Онищенко приїхав до Німеччини домагатися скасування ордера на арешт

Чому депутата не беруть під варту, не зрозуміло.

Онищенко приїхав до Німеччини домагатися скасування ордера на арешт
Фото: jetsettler.ua

Федеральне відомство юстиції Німеччини наприкінці серпня видало ордер на арешт народного депутата Олександра Онищенка. Зараз парламентарій перебуває в Німеччині, де намагається домогтися скасування цього ордера, пише DW з посиланням на адвокатів Онищенка.

Видання оприлюднило клопотання адвокатів Онищенка про скасування ордера на арешт.

Федеральне відомство юстиції передало цей документ на розгляд Міністерства закордонних справ Німеччини. У МЗС немає застережень проти екстрадиції в Україну, тому ордер залишається чинним. Адвокати Онищенка мають намір оскаржити цей ордер у суді.

Як зазначає DW, у Німеччині Онищенко володіє великим маєтком, при якому працює центр підготовки вершників. Як відомо, депутат - фанат кінного спорту.

У клопотанні про скасування дії ордера на арешт у Німеччині захист Онищенка наполягає на політичній мотивації кримінальної справи.

Лінія захисту Онищенка полягає в тому, що його переслідування нібито є реакцією на те, що депутат улітку 2015-го припинив фінансувати партію президента Петра Порошенка і почав підтримувати "Батьківщину". У своєму клопотанні адвокати Онищенка заявляють, що кримінальне переслідування їхнього клієнта нібито має на меті "позбавити неабиякого фінансування головну політичну опонентку" нинішнього президента.

На підтвердження тісних відносин Онищенка з Тимошенко до клопотання прикріплені заяви під присягою депутата Сергія Мельничука та колишнього міністра екології Ігоря Шевченка. Ймовірно, вони відвідували Онищенка в Німеччині - заяви завірені нотаріусом у селищі по сусідству з маєтком газового мультимільйонера. Обидва в своїх заявах роблять акцент на близьких політичних зв'язках Онищенка і Тимошенко.

До клопотання додається переклад німецькою мовою записів розмови Онищенка з колегою по депутатській групі "Воля народу" Олесем Довгим, які відбулися в Лондоні 6 вересня.

Ще одним доказом, доданим до клопотання, повинно служити листування Онищенка з якимось Сергієм Лавровим, який представлявся "сином сестри батька антикорупційного прокурора Холодницького" і пропонував свою допомогу в знятті звинувачень з депутата. Ймовірно, мова про шахрая, який хотів виманити в Онищенка гроші. Про затримання цієї людини, який вимагав два мільйони доларів, 8 листопада повідомляв генпрокурор Юрій Луценко. Назар Холодницький на запит DW відповів, що в його покійного батька не було сестри.

На запитання, яким чином Онищенко перебуває в Німеччині, незважаючи на чинний ордер на арешт, його юристи прямо не відповіли. Видання натякає, що в депутата може бути німецьке громадянство.

Нагадаємо, проти Онищенка порушено справу за статтею "розкрадання державного майна в особливо великих розмірах". За даними правоохоронців, з січня 2013 року по січень 2016 року службові особи низки підприємств, у тому числі компанії "Укргазвидобування", за сприяння Онищенка отримували державні кошти шляхом продажу газу внутрішнього видобутку за заниженою ціною. Ці дії завдали шкоди державі на суму близько 3 млрд гривень. Рада дала згоду на притягнення Онищенка до кримінальної відповідальності, його затримання та арешт, перед цим він виїхав з України. Крім того, депутата підозрюють у зраді та підготовці дестабілізації ситуації в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram