ГоловнаПолітика

США, ЄС і Канада чекають на перевірку е-декларацій

Захід перерахував очікування від України у сфері боротьби з корупцією.

США, ЄС і Канада чекають на перевірку е-декларацій
Фото: inforesist.org

Посольства США, Канади та Євросоюзу випустили спільну заяву з нагоди Міжнародного дня протидії корупції, в якій відзначили прогрес України у цій сфері і перерахували подальші кроки, яких очікують від української влади на цьому шляху.

Серед досягнень посольства назвали прийняття поправок до Конституції, що стосуються судочинства та антикорупційного законодавства, створення спеціалізованих антикорупційних органів, а також успішне впровадження системи електронного декларування майна.

2017 року від України очікують низки кроків у сфері боротьби з корупцією.

"Наполегливо закликаємо до проведення незалежної і достовірної перевірки поданих електронних декларацій. Ми також розраховуємо, що влада України забезпечать незалежність і адекватне ресурсне постачання Національному антикорупційному бюро (НАБУ), Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) і Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК). Надзвичайно важливо, щоб компетенція і повноваження цих спеціалізованих відомств повністю поважалися всіма державними інститутами. Висловлюємо нашу підтримку створенню Вищого антикорупційного суду і готові посприяти в міру розгортання цього процесу. Незалежний і прозорий відбір суддів матиме ключове значення", - сказано в заяві.

Посольства також закликають українську владу завершити процес утворення нового Агентства з повернення активів, отриманих від корупційних та інших злочинів, щоб ця організація могла почати свою діяльність на початку 2017 року та перейти до виконання своїх критично важливих завдань.

Окрім того, наголошено на важливості прозорого завершення процесу створення Державного бюро розслідувань (ДБР). Також дипломати закликають прискорити процес створення нової фінансової поліції.

Нагадаємо, напередодні директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що НАБУ не знаходить взаєморозуміння з Національним агентством з питань запобігання корупції в питанні надання повного доступу до е-декларацій.

У НАЗК заявили, що доступ до е-декларацій можуть надавати виключно під час розслідування конкретних кримінальних справ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram