ГоловнаПолітика

КС у грудні розгляне конституційність е-декларування

Депутати просять скасувати декларування своїх близьких і родичів.

КС у грудні розгляне конституційність е-декларування
Фото: www.ccu.gov.ua

Конституційний Суд 22 грудня почне розглядати конституційність електронного декларування доходів чиновників.

Про це повідомляє прес-служба суду.

Засідання проводитимуть у форматі усного слухання. На 10:00 22 грудня призначено початок розгляду конституційного подання 48 депутатів Верховної Ради.

Депутати просять КС визнати неконституційними низку положень закону "Про запобігання корупції", що стосуються введення електронного декларування, та статтю 366-1 Кримінального кодексу, якою вводиться кримінальна відповідальність за надання свідомо недостовірних відомостей у декларації про доходи.

Подання підписали всі депутати від фракції "Опозиційний блок", а уповноваженими представниками в суді визначені депутати від ОБ Дмитро Шпенов і Юрій Мірошниченко.

Декларанти, відповідно до закону "Про запобігання корупції", зобов'язані вказувати майновий стан своїх найближчих родичів і людей, які спільно з ними проживають. Депутати вважають цю норму порушенням конституційних прав.

Крім того, нардепи пропонують визнати таким, що не відповідає Конституції і скасувати право Національного агентства із запобігання корупції проводити моніторинг способу життя чиновників для встановлення їх реального рівня доходів.

Нагадаємо, раніше організація Transparency International Україна закликала прискорити процес перевірки е-декларацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram