ГоловнаПолітика

Більшість українців вважає, що країна розвивається в неправильному напрямку, - опитування

Тільки 11% опитаних вважають, що справи в Україні розвиваються правильно.

Переважна більшість українців (78%) вважає, що країна розвивається у неправильному напрямку. Про це свідчать результати дослідження, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" у листопаді 2016 року, пише РБК-Україна.

Тільки 11% опитаних вважають, що справи в Україні розвиваються правильно.

При цьому 89% опитаних вважають, що соціально-економічна ситуація в Україні погіршилася за останні два роки, 9% думають, що вона не змінилася, 1% - побачили поліпшення. 52% очікують, що в наступні два роки соціально-економічна ситуація в Україні погіршиться, 23% - не зміниться, і лише 11% вірять, що поліпшиться.

Головною причиною соціально-економічного стану, в якому зараз опинилася Україна, дві третини опитаних людей визначили корупцію в вищих ешелонах влади. 47% вважають головною причиною військові дії на Донбасі, 43% - вплив олігархів, 37% - захист представниками влади власних, а не державних інтересів, 36% - непрофесіоналізм влади, 32% - небажання депутатів ухвалювати потрібні закони, 26% - корупцію в місцевій владі, 25% - дії Росії проти України, 23% - відсутність єдності в суспільстві, 18% - діяльність попередньої влади, 15% - повільне просування реформ, 14% - небажання українців змінюватися самим і змінювати країну, 12% - Євромайдан, 10% - відсутність союзників України на світовій арені.

Про корупцію у вищих ешелонах влади як головну причину частіше згадували на півдні та сході країни. Військові дії на Донбасі як основну причину більше виділяли жителі заходу і сходу. 69% опитаних вважають, що відповідальність за нинішнє соціально-економічне становище несе передусім президент Порошенко, 36% вважає, що відповідальність несе Яценюк, 32% - Янукович, 30% - Гройсман. При цьому 46% опитаних підтримують ідею відставки президента України і призначення нових виборів голови держави, 42% - не підтримують.

Розпуск парламенту і призначення нових виборів до Верховної Ради України підтримують 45% опитаних, не підтримують 42%. Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші.

Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більш ніж 2,2%. Терміни проведення: 10-17 листопада 2016 р.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram