ГоловнаПолітика

Порошенко доручив МЗС домагатися визнання Голодомору геноцидом

Президент знову закликав громадян згуртуватися навколо влади.

Порошенко доручив МЗС домагатися визнання Голодомору геноцидом
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ активізувати роботу щодо міжнародного визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Про це він сказав, виступаючи на заходах з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів. Текст виступу доступний на сайті глави держави.

"Я щойно підписав Указ «Про заходи у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932 – 1933 років в Україні – геноциду Українського народу», в якому, в тому числі дав доручення Міністерству закордонних справ продовжувати роботу щодо визнання світовою спільнотою, іноземними державами та міжнародними організаціями Голодомору геноцидом Українського народу", - сказав він.

У 2006 році Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу, в результаті якого, за різними оцінками, загинуло від 3 до 7 млн осіб.

"Апологети заперечення Голодомору – геноциду живуть здебільшого в одній географічній точці. Вони ховають від науковців архівні документи та судом забороняють відповідні праці українських авторів. Можна, звичайно, зачистити від книжок про Голодомор багатостраждальну Бібліотеку української літератури в Москві. Але ж із історії Голодомор викреслити неможливо!" - сказав президент.

Він також заявив, що геноцид 1932-1933 років був прямим наслідком втрати державності у двадцятих роках.

"Геноцид тридцятих років – прямий наслідок втрати державності в двадцятих роках. Окупація нашої України радянською Росією стала можливою внаслідок роз’єднання та внутрішніх чвар політичних сил молодої української держави. Вони входили і виходили з коаліцій; розгойдували вулицю; плели один проти одного хуторянські інтриги і навіть піднімали повстання... Захоплені внутрішньою війною всіх проти всіх вони ніби і не помічали чорної хмари, яка сунула на Україну з півночі, сходу та півдня. Не чули гуркоту грому і не бачили смертоносної блискавки, аж поки нею і не повбивало", - сказав Порошенко.

Глава держави підкреслив, що запорукою збереження незалежності України зараз може бути тільки непохитна єдність українського народу.

Нагадаємо, Україна в суботу згадує жертв Голодомору 1932-1933 років, голодоморів 1921-1922, 1946-1947 років. По всій країні приспущено державний прапор, обмежено розважальні заходи.

О 16:00 була оголошена загальнонаціональна хвилина мовчання та проведена всеукраїнська акція "Запали свічку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram