ГоловнаПолітика

Росія заявила про плани України провести ракетні стрільби біля Криму

Авіаційна влада оголосила про встановлення заборонених зон.

Росія заявила про плани України провести ракетні стрільби біля Криму
Фото: finansy.asia

Україна 24 листопада оприлюднила авіаційне повідомлення НОТАМ, що 1-2 грудня в Сімферопольському районі польотної інформації будуть небезпечні зони у зв'язку з запланованими ракетними стрільбами.

Про це повідомляють на сайті Росавіації.

Встановлюються дві заборонені зони, які захоплюють, зокрема, повітряний простір над Чорним морем біля Криму.

Це викликає обурення у Росії, оскільки вона вважає, що це її територія. Крім того, російське відомство вказує на те, що в межах цих зон здійснюються польоти цивільних і державних повітряних суден. Утім рейси в цьому районі виконують тільки російські авіакомпанії.

Європейське агентство авіаційної безпеки дозволяє виконувати польоти біля Криму тільки за двома маршрутами в західній частині Чорного моря. Перший є частиною напрямку з Румунії в бік Туреччини, другий - пролягає недалеко від Одеси. Сам Крим є безпольотною зоною.

"Подібні дії української сторони ... ставлять під загрозу безпеку міжнародної аеронавігації, створюють потенційну небезпеку для діяльності цивільної авіації, що може призвести до катастроф, аналогічних тим, що сталися з рейсами МН17 ("Малайзійські авіалінії") 17 липня 2014 року і S7 1812 (авіакомпанія "Сибір") 4 жовтня 2001 року", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, з весни 2016 року Україна провела низку ракетних випробувань.

22 березня на одному з полігонів відбулося успішне вогневе випробування ракети українського виробництва, повідомила прес-служба РНБО, не уточнивши подробиць. Пізніше президент Петро Порошенко повідомив, що випробували високоточний снаряд "Вільха" для реактивної системи залпового вогню "Смерч". За неофіційними даними, 300-міліметровий снаряд "Вільха" розробляється дніпропетровським конструкторським бюро "Південне", а систему управління з інерціальним наведенням і корекцією за GPS створює Київське конструкторське бюро "Луч".

Наприкінці серпня в Україні успішно провели перший запуск ракети нового взірця. Відомо, що ракета розробляється фахівцями ДП "Конструкторське бюро "Південне" ім. Янгеля" (Дніпро) і ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч" (Київ).

Наприкінці вересня КБ "Луч" провело ще одне випробування нової моделі керованої ракети.

У листопаді Порошенко повідомив про чергові успішні випробування нової української ракети.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram