ГоловнаПолітика

Лубківський: Україні варто наполягати на механізмі припинення безвізу за "балканським" зразком

Він закликав більше не називати дату скасування віз.

Лубківський: Україні варто наполягати на механізмі припинення безвізу за "балканським" зразком
Маркиян Лубкивский
Фото: Сергей Нужненко

У кожній країні, яка уклала з Євросоюзом угоду про безвізовий режим, закладено механізм його припинення, заявив координатор руху "Справедливість", колишній посол України в Хорватії Маркіян Лубківський.

У зв'язку із цим він висловив здивування, чому українські дипломати не наполягали на тому, щоб такий самий механізм було закладено в угоду з ЄС. За його словами, раніше це зробили, зокрема, такі балканські країни, як Сербія, Боснія, Македонія, Чорногорія, а також сусідня Молдова.

За його словами, Євросоюз має можливість знову ввести візи для громадян країн Західних Балкан, якщо вони будуть зловживати безвізовим режимом. Для цього Європейська комісія що півроку подає звіт Раді міністрів і Європарламенту про те, як ці країни дотримуються стандартів. У річному звіті аналізується поточна ситуація навколо безвізового режиму.

Лубківський також наполягає, що українські дипломати мали можливість використовувати механізми, закладені в угоді про реадмісію, яка була підписана між Україною і Європейським Союзом у 2007 році і набула чинності у 2010 році.

Колишній посол закликав перестати давати порожні обіцянки про дати безвізу для українців. За його словами, українці подорожуватимуть Європою без віз тоді, коли про це остаточно домовляться міністри внутрішніх справ країн-членів ЄС.

"Не даючи безвізовий режим, нам не дають європейської перспективи. Знаєте, коли буде безвіз і чиє рішення є остаточним? Міністрів внутрішніх справ ЄС", - заявив Лубківський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram