ГоловнаПолітика

СБУ заявила про численні спроби вербування українських військових моряків Росією

"Вербувальні пропозиції надходили більшості офіцерів ВМС України".

СБУ заявила про численні спроби вербування українських військових моряків Росією
Фото: uacrisis.org

Служба безпеки України розслідує понад 30 кримінальних проваджень за фактами вербування українських військових моряків російськими спецслужбами. Двом військовослужбовцям, які погодилися працювати на Росію, вже винесли вироки за статтею "державна зрада" у вигляді позбавлення волі до 12 років ув'язнення.

Про це на брифінгу в п'ятницю розповів керівник апарату СБУ Олександр Ткачук.

"Вербувальні пропозиції від російських спецслужб надходили більшості офіцерів ВМС України, які виїжджали в АР Крим. Військовослужбовців, які отримували вербувальні пропозиції від російських спецслужб, наша служба виявляла оперативно, і вони не встигли передати будь-яку важливу інформацію своїм російським кураторам. Більшість військових моряків залишалися вірними присязі та добровільно повідомляли своє керівництво і СБУ про отримання вербувальних пропозицій від представників ФСБ і ГРУ Генштабу РФ", - повідомив він журналістам.

Ткачук наголосив, що Росія не гребує "брудними і відверто бандитськими методами вербування", як-от погрози розправи над родичами військових, які проживають у Криму, і застосування фізичного насильства.

У зв'язку з цим СБУ не відкидає, що затримання так званих "диверсантів" у Криму були просто невдалими спробами вербування.

"Для того, щоб показати свою нібито силу, російські спецслужби реалізують ті загрози, які вони висловлюють нашим громадянам під час перебування на території АР Крим", - припустив Ткачук.

Нагадаємо, Україна втратила близько 70% корабельного складу внаслідок окупації Криму Російською Федерацією в 2014 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram