ГоловнаПолітика

Турчинов: Росія хоче зробити з допиту Януковича шоу

"Свідок" Янукович буде захищати "беркутівців" і поливати брудом Майдан.

Турчинов: Росія хоче зробити з допиту Януковича шоу
Фото: Макс Требухов

Секретар РНБО Олександр Турчинов, який навесні 2014 року виконував обов'язки президента України, вважає, що Віктора Януковича треба допитувати як обвинуваченого, а не як свідка.

"Ви знаєте, в чому проблема цього допиту? В тому, що Януковича будуть допитувати як свідка, як не дивно це звучить. Цей допит ініціював захист бійців "Беркута", яких звинувачують у розстрілі активістів Майдану. Росіяни, що дали дозвіл на цей допит, просто хочуть зробити шоу, в якому "свідок" Янукович буде захищати "беркутівців" і поливати брудом Майдан", - сказав він в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна".

"Він буде розповідати, що "Беркут" виконував свій обов'язок і т.д. Суд пішов назустріч захисту підозрюваних у вбивствах і став інструментом реалізації чужого сценарію. Я переконаний, що Януковича треба допитувати не як свідка, а як головного обвинуваченого, і для цього є всі підстави. Починаючи від масштабної корупції, і закінчуючи його особистою відповідальністю за розстріл Небесної Сотні", - наголосив секретар РНБО.

Турчинов вважає, що Януковича треба судити за зраду, і якщо колишнього президента не можна доставити в Україну, необхідний заочний процес. "Український суд повинен служити Україні та її законам, а не працювати масовкою в сценарії російських спецслужб", - сказав він.

Нагадаємо, Януковича допитають у п'ятницю за допомогою відеозв'язку. Колишній президент у цей час буде перебувати в Ростовському обласному суді.

Допит проводиться в рамках справи проти п'ятьох колишніх "беркутівців", яких підозрюють у вбивстві 48 євромайданівців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram