ГоловнаПолітика

У Донецькій області відкрили перший Центр безпеки громадян

Під одним дахом працюватимуть пожежно-рятувальна служба, поліція і швидка допомога.

У Донецькій області відкрили перший Центр безпеки громадян
Фото: http://mvs.gov.ua

У місті Лиман Донецької області запрацював перший в Україні Центр безпеки громадян, повідомляється на сайті МВС.

Центр міститься на провулку Бригадна, 6/1 і буде обслуговувати 40 населених пунктів, об'єднавши під одним дахом пожежно-рятувальну службу, поліцію і швидку допомогу. На відкритті в середу були міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков і керівник Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін.

"Це експериментальний центр безпеки, в якому будуть об'єднані і медична служба, і служба рятувальників, і поліцейські підрозділи. Ми дуже розраховуємо, що він допоможе зробити життя лиманців безпечнішим, зручнішим і комфортнішим", - сказав Аваков.

На думку міністра, створення такого центру саме в Донецькій області - гостра необхідність: таким чином 42 тисячі громадян, що живуть в умовах близькості до зони проведення АТО, отримають гарантію повної безпеки в разі виникнення надзвичайних ситуацій.

На базі центру буде створена команда добровольців-пожежних, які разом з професійними пожежними виїжджатимуть на виклики. Така практика вже тривалий час існує в Сполучених Штатах Америки, Канаді, Німеччині та інших країнах.

"Це дозволить максимально скоротити час прибуття на місце пожежі. Залучення добровольців до пожежогасіння водночас з професіоналами - один із напрямів масштабної реформи Державної служби з надзвичайних ситуацій", - повідомив голова Держслужби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін. Він додав, що в Донецькій області заплановано відкриття ще трьох таких центрів.

Аваков також повідомив, що реформа Державної служби України з надзвичайних ситуацій буде повною мірою реалізовуватися в 2017 році. "Для рятувальників вона буде полягати в підвищенні зарплат і забезпеченні новою технікою. Але їм також буде делеговано і більше відповідальності. Сьогоднішня подія - ще один крок у цьому напрямку", - зазначив голова МВС.

Нагадаємо, реформа ДСНС стартувала у вересні 2016 року. Вона передбачає вдосконалення системи реагування підрозділів Держслужби України з надзвичайних ситуацій, істотне розширення мережі місцевих пожежних команд, а також залучення добровольців до забезпечення пожежної охорони. Кількість органів управління районного рівня буде відповідати кількості знову адміністративних районів. Частина пожежних депо та пожежної техніки ДСНС перейде територіальним громадам для організації власної пожежної охорони. Також будуть посилені пожежно-рятувальні підрозділи ДСНС районного рівня, а склад чергових караулів - доукомплектовано до нормативної чисельності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram