ГоловнаКультура

Нищук попросив пробачення за слова про генетику жителів Донбасу (доповнено)

Міністр стверджує, що його неправильно зрозуміли.

Міністр культури Євген Нищук попросив пробачення за свою заяву про генетику жителів південного сходу України.

"Тривалий час історичні та культурні проекти недофінансовувалися. У цьому руслі я говорив, що формується момент духу. А всіх зачепило слово "генетика". Якщо воно когось зачепило, я щиро перепрошую. Насправді я не хотів образити, я говорив тільки про те, що зараз потрібно збільшувати увагу до культурного діалогу та обміну", - сказав Нищук на засіданні Кабінету Міністрів у середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Після засідання уряду Нищук зазначив, що його висловлювання неправильно зрозуміли. "Це вирвано з контексту програми. Я говорив про те, що треба збільшити увагу до культурного діалогу та обміну в східних областях, оскільки тривалий час було спотворення або недофінансування тих чи інших проектів", - зазначив міністр.

Під час брифінгу в Міністерстві культури Нищук додав, що Мінкульт надає всі можливості для того, щоб культура Донбасу могла прозвучати. Він розповів також про те, що Мінкульт допомагає гастролювати національним театрам і колективам на схід України, а також музичним виконавцям. На 2016 рік у держбюджеті закладено 40 млн грн на придбання україномовних книг для бібліотек Луганської і Донецької областей.

Міністр перепросив за те, що вжив слово "генетика", і заявив, що у відставку через свою промову не збирається.

22 листопада на ток-шоу "Свобода слова" на каналі ICTV Нищук сказав: "Ситуація, що склалася на сході та півдні, - прірва свідомості. Ба більше, коли ми говорили про генетику в Запоріжжі, на Донбасі, то це міста завезені. Немає там ніякої генетики - це свідомо завезені. Черкаси - славний гетьманський і Шевченків край. Саме місто Черкаси наполовину завезене. Чому? Тому що боялися шевченківського духу. Це була технологія Радянського Союзу".

Партія "Опозиційний блок" зажадала відставки Нищука у зв'язку із цими словами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram