ГоловнаПолітика

Експерт пояснив значне число супротивників "кримської резолюції" в ООН

"Навіть такі демократичні країни, як Індія, мають свої проблеми в Кашмірі і Ассамі".

Експерт пояснив значне число супротивників "кримської резолюції" в ООН
Виталий Кулик
Фото: Макс Требухов

Частина країн голосували в ООН проти "кримської резолюції" не тому, що вони не підтримують територіальну цілісність України, а тому, що вона стосувалася дотримання прав людини.

Про це заявив на круглому столі в Інституті Горшеніна директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

"Третій комітет - це права людини. Рішення, яке приймалося, - це країнове рішення. Цих рішень по окремих країнах дуже бояться окремі держави, де є проблеми з правами людини. Навіть такі демократичні країни, як Індія, мають свої проблеми в Кашмірі і Ассамі. Зрозуміла позиція того самого Китаю, наприклад, у якого теж є проблеми з Тибетом і іншими територіями. Для них країнове рішення означає прецедент, який може застосовуватися до них самих. Тому вони або утримуються, або голосують проти. Це не означає, що Китай чи Індія проти територіальної цілісності України. Це означає, що вони бояться застосування цього механізму проти своєї держави. Це ж було заявлено білорусами. Білоруський міністр закордонних справ так і говорив: це питання у формі подачі і форматі самого рішення", - пояснив Кулик.

При цьому він висловив думку, що українські дипломати повинні домогтися того, щоб принаймні країни СНД не голосували проти резолюції під час її остаточного затвердження. "Позиція таких країн, як Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Білорусь, Вірменія - це питання наших двосторонніх відносин і нашої інформаційної кампанії. Ці країни якщо не голосують ["за"], то хоча б повинні утриматися. Завдання - не через пранкерів розмовляти з президентом Киргизстану, а виходити на прямі контакти. Їх утримання означатиме підтримку територіальної цілісності в тих умовах, в яких вони перебувають", - сказав Кулик.

Водночас доцент кафедри міжнародного права КНУ ім. Шевченка Антон Кориневич сказав, що Україні також варто працювати над тим, щоб схилити на свій бік частину тих, хто утримався під час голосування в Третьому комітеті.

"Сьогодні там 73 голоси "за" при 76 державах, які утрималися. Тобто варто схилити терези в бік підтримки, а не утримання. Це дуже важливо, тому що перша резолюція "Територіальна цілісність України", яка вийшла в березні 2014 року, там 100 держав проголосували "за". І навіть за такої підтримки Росія говорила, що це не всі держави-члени ООН її підтримують", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram