ГоловнаПолітика

Законопроект про Конституційний Суд направлено на експертизу до Венеціанської комісії

Експерти попередньо ознайомилися з текстом законопроекту і нададуть свої висновки.

Законопроект про Конституційний Суд направлено на експертизу до Венеціанської комісії
Фото: president.gov.ua

Законопроект про Конституційний Суд України направлено на експертизу до Венеціанської комісії

Про це повідомляють на сайті президента України.

"Експерти Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) попередньо ознайомилися з текстом законопроекту "Про Конституційний Суд України", розробленого Радою з питань судової реформи, і нададуть свої висновки", - йдеться в повідомленні.

Заступник голови Адміністрації президента, координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов подякував експертам Венеціанської комісії за плідну співпрацю і допомогу в розробці ключових для України законів у сфері правосуддя.

"Професійний, ефективний і політично незалежний Конституційний Суд - це та мета, яку ставили перед собою члени робочої групи українських учених-конституціоналістів, розробляючи цей законопроект. І зараз ми чекаємо на висновок Венеціанської комісії з приводу нього, з урахуванням українських реалій і того міжнародного досвіду, який є в наших європейських партнерів", - сказав він.

"Комісія була серйозно залучена до роботи Конституційної комісії при розробці проекту змін до Конституції щодо правосуддя, і ми вітаємо можливість обговорити проект закону, який регулює діяльність Конституційного Суду", - зазначила почесний президент комісії Ганна Сухоцька.

Нагадаємо, законопроект "Про Конституційний Суд України", передбачає зміну структури, повноважень і процедури добору суддів КС.

Пропонують також запровадити додатковий механізм захисту прав і свобод громадян - інституту конституційної скарги, який полягає в тому, що людина зможе звернутися в КСУ з конституційною скаргою, якщо вважатиме, що застосований в остаточному судовому рішенні в її справі закон не відповідає Конституції України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram