ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про виплату компенсацій клієнтам "Михайлівського"

Держава заплатить більш ніж мільярд гривень.

Порошенко підписав закон про виплату компенсацій клієнтам "Михайлівського"
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав закон, який дозволить виплатити компенсації клієнтам банку "Михайлівського", які вкладали гроші за договорами фінансової позики у фінансові компанії ТОВ "Інвестиційно-розрахунковий центр" та ТОВ "Кредитно-інвестиційний центр".

Про це повідомляється на сайті президента.

Від афери банку "Михайлівського" постраждало 14 тис. осіб, більшість з них тепер зможе отримати компенсацію в розмірі до 200 тис. грн через Фонд гарантування вкладів. Загальна сума компенсацій складе близько 1,2 млрд гривень.

Виплати почнуться через 20 робочих днів після набуття законом чинності.

При цьому закон покликаний запобігти майбутнім подібним аферам. Він прописує заборону фінансовим установам залучати кошти фізосіб (крім учасників такої установи) із зобов'язанням повернення, у тому числі шляхом отримання позики, як це робилося у випадку "Михайлівського". При цьому заборона не буде застосовуватися до кредитних спілок.

Банкам також тепер заборонено залучати кошти фізосіб з метою їх безпосереднього розміщення в кредити без відображення цих операцій в зобов'язаннях і активах банку. Банк, який виконує функції посередника із залучення грошей фізосіб на користь третіх осіб, як це було з "Михайлівським", буде зобов'язаний заздалегідь ознайомити у письмовій формі фізичних осіб про те, що такі кошти не є банківським вкладом фізособи, на який поширюються державні гарантії.

Верховна Рада ухвалила цей законопроект, внесений президентом, 15 листопада.

Нагадаємо, що у справі про банкрутство банку "Михайлівський" був заарештований київський хмарочос "Гулівер", який належить бізнесмену Віктору Поліщуку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram