ГоловнаПолітика

Лубківський: Випробування російським гібридним втручанням наступною може пройти Сербія

Європейцям варто міцніше затягнути ремені безпеки.

Лубківський: Випробування російським гібридним втручанням наступною може пройти Сербія
Маркиян Лубкивский
Фото: Макс Требухов

Останні події в Чорногорії, де Росія спробувала влаштувати провокації і заворушення, які, своєю чергою, могли привести до державного перевороту, кібервтручання в президентські вибори в Болгарії є подіями одного типу і приховують у собі серйозну небезпеку. У цьому переконаний екс-посол України в Хорватії, координатор Руху "Справедливість" Маркіян Лубківський.

"Це своєрідна "проба пера" російських спецслужб, щоб з'ясувати, як далеко можна зайти у втручанні у внутрішні справи суверенних держав, у дестабілізації ситуації на Балканах, у приведенні до влади тут проросійських політиків, а по суті - російських намісників. Згадка Вука Драшковича (голова партії "Сербський рух оновлення", - ред.) про Олександра Вучича не випадкова. Адже випробування російським гібридним втручанням наступною має пройти Сербія", - зазначає Лубківський у своєму блозі.

Дипломат не сумнівається, що Росія буде намагатися впливати на майбутні президентські вибори в Республіці Сербія і, якщо необхідно, може піти на насильницьке досягнення вигідного для неї результату.

Остаточний список кандидатів на президентське крісло ще не сформований, і Олександр Вучич, відомий прихильністю до ідеї європейської Сербії, може висунути свою кандидатуру.

"Наближені до нього політики говорять, що якби не шантаж і погрози з боку Росії, він давно вже повів би країну в НАТО", - зазначає Маркіян Лубківський.

Саме цього боїться путінська Росія і тому спробує привести до перемоги проросійського кандидата чи зірвати вибори, якщо їх результат не буде влаштовувати Москву. Нагадаємо, що мандат діючого президента РС Томіслава Ніколича добігає кінця 31 травня 2017 року. Вибори в Сербії мають оголосити до початку березня 2017-го, за 90 днів до закінчення мандата Ніколича.

Екс-прес-секретар СБУ також зазначає, що Кремль уже давно склав графік виборів, плебісцитів у Європі і світі та впливатиме на їхні результати різними способами.

"Цього втручання, очевидно, не уникнути ні італійцям під час запланованого на 4 грудня цього року референдуму щодо конституційної реформи, ні австрійцям, які того самого дня обиратимуть президента, ні голландцям, які в березні 2017-го обиратимуть між тверезим і врівноваженим Марком Рютте і Гертом Вілдерсом, котрий однією ногою стоїть на популізмі, а другою спирається на ксенофобію", - пише Лубківський.

Певний вплив офіційної Москви відчує і Франція, де у квітні 2017-го основна боротьба за президентське крісло буде відбуватися, очевидно, між Ніколя Саркозі, Аленом Жуппе і Марін Ле Пен. У полі зору Кремля також парламентські вибори восени того ж року в Німеччині, на яких Ангела Меркель спробує відстояти посаду федерального канцлера. Очевидно, що в планах Росії також допомогти продовжити 2018 року термін перебування на посаді президента Чехії Мілоша Земана і підтримати політичне довголіття "троянського коня Росії в Брюсселі" Віктора Орбана, зазначає Маркіян Лубківський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram